У початок

«Нафтогаз» розпочинає новий арбітраж проти «газпрому»

НАК «Нафтогаз України» подала прохання про арбітраж проти російського «газпрому» до Міжнародного арбітражного суду, із посиланням на прес-реліз НАК повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Нафтогаз» вимагає від «газпрому» кошти за надану послугу з організації транспортування природного газу територією України, які не було ним сплачено вчасно й у повному обсязі», — йдеться у прес-релізі. 

Глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко нагадав, що транзитний контракт 2019 року було підписано на умовах «качай або плати». Водночас «газпром» із травня платить менше, ніж передбачено угодою.

«Ми вимагаємо від «газпрому» розрахуватися у повному обсязі. Як це визначає контракт», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

З його слів, «Нафтогаз» також оцінює можливість заяви про додаткові умови російському монополісту.

«Нам потрібно не тільки виграти війну проти «газпрому», а й перемогти росію в її загарбницькій війні проти України. І хоча арбітраж – це завжди складний і тривалий процес, я вірю, що «Нафтогаз» повторить успіх Стокгольму-2019. І Україна також обов'язково переможе!» – додав Вітренко.

Як повідомлялося, Оператор ГТС України оголосив форс-мажор прийому газу для транзиту через окуповану в результаті військової агресії росії ГВС «сохранівка», оскільки не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за компресорною станцією «новопсков», запропонувавши перенести транзитні обсяги із «сохранівки» на ГВС «суджа».

При цьому українська сторона наполягає, що оплата, як і раніше, повинна здійснюватися, виходячи з розрахункового обсягу транспортування довгострокового договору на рівні 109 млн куб. м за добу за правилом «качай або плати».

Відповідно до підписаного 20 грудня 2019 року міжурядового протоколу Україна-рф-Єврокомісія, протягом 27-30 грудня було реалізовано пакетну угоду з виплатою «газпромом» «Нафтогазу» $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмовою сторін від існуючих позовів і підписанням транзитної угоди на п'ять років.

Договір між «Нафтогазом» і «газпромом» на організацію транспортування, транспортну угоду між НАК і ОГТСУ, а також міжоператорську угоду між ОГТСУ і «газпромом» було підписано 30 грудня 2019 року.

Документ передбачає транзит 2020 року щонайменше 65 млрд куб. м, у 2021-2024 роках – по 40 млрд куб. м. Оплата вищевказаних обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти