У початок

Нафта зростає через прогноз скорочення запасів

Під час азійських торгів у середу ціни на нафту різко зросли, попри несподіваний стрибок запасів у США, спричинений геополітичними ризиками конфлікту на Близькому Сході й прогнозами можливого скорочення запасів під час пікового сезону попиту в ІІІ кварталі.

Як пише Reuters, ф'ючерси на нафту марки Brent піднялися на 40 центів, або 0,5%, до $85,41 за барель на 04:06 GMT. Ф'ючерси на нафту West Texas Intermediate у США здорожчали на 43 центи, або на 0,5%, до $81,26 за барель.

«Схоже, наразі ринок уникає занепокоєння попитом, передбачаючи скорочення запасів у сезон пікового попиту в ІІІ кварталі. Офіційні інвентаризаційні дані Управління енергетичної інформації (EIA) нададуть ринку додаткові вказівки на цю тенденцію», — сказав Сувро Саркар, представник енергетичного сектору і керівник команди DBS Bank.

Американський інститут нафти (API) повідомив, що запаси сирої нафти в США зросли на 914 тис. барелів за тиждень, що закінчився 21 червня, згідно з ринковими джерелами, ознайомленими з даними. Аналітики, опитані Reuters, очікують, що минулого тижня запаси сирої нафти впали майже на 3 млн барелів.

Офіційні дані уряду США з EIA щодо запасів нафти й палива має бути опубліковано о 14:30 за Гринвічем.

Попри короткостроковий тиск зміцнення долара й знижені дані про запаси сирої нафти в США, ринок, ймовірно, знайде підтримку завдяки продовженню скорочень ОПЕК+ і посиленню сезонного попиту протягом ІІІ кварталу, сказав Уоррен Паттерсон, керівник відділу товарної стратегії ING.

«Наш баланс свідчить про те, що (світовий) ринок матиме дефіцит приблизно в 1,5 млн барелів на день (б/д) у ІІІ кварталі через триваючі скорочення в ОПЕК+ і сильніший сезонний попит, який зазвичай спостерігається в ІІІ кварталі. Ми вже бачимо ознаки жорсткості з сильнішими темпами, які демонструє фізичний ринок Північного моря», – зазначив він.

Крім того, збільшення геополітичних ризиків через напади хуситів у Червоному морі й посилення бойових дій Ізраїлю та Хезболли у Лівані також сприяють зростанню цін на нафту, сказав Саркар з DBS.

Єменське угруповання хуситів, пов’язане з Іраном, з листопада завдає ударів безпілотниками й ракетами по морських шляхах, заявляючи, що вони солідарні з палестинцями в Газі у війні Ізраїлю й ХАМАС. Це порушило судноплавство в коридорі Червоного моря, викликавши занепокоєння щодо потоку вантажів.

Наразі хусити потопили два судна й захопили ще одне, а у вівторок заявили, що використали ракету, щоб вразити судно в Аравійському морі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти