У початок

Нафта з рф продається в Індію нижче від граничної ціни

Флагман російської сирої нафти марка Urals цього місяця продавався з значними знижками після того, як Європа заборонила імпорт російської нафти, а домінуючий покупець Індія купувала барелі за ціною значно нижчою від граничної ціни в $60, погодженої Заходом, повідомили чотири джерела на ринку, пише Reuters.

Заборона Європейського Союзу на імпорт російської морської нафти з 5 грудня змусила москву шукати альтернативні ринки, головним чином в Азії, приблизно на 1 мільйон барелів на день.

Також 5 грудня «Велика сімка» провідних економік запровадила обмеження ціни на російську морську нафту в $60, щоб спробувати обмежити можливості москви фінансувати свою війну в Україні. росія заявила, що не дотримуватиметься ліміту, навіть якщо їй доведеться скоротити виробництво.

Дії Заходу поставили російських виробників у жорстку конкуренцію між собою і з постачальниками з Азії, Європи й Близького Сходу, тобто їх найкраща надія знайти покупців — це знизити ціни, кажуть два трейдери.

Відтоді як росія почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому, Індія стала головною точкою збуту морських вантажів сирої нафти Urals. За деякими угодами цього місяця ціна на Urals в індійських портах, включаючи страхування і доставку судном, впала приблизно до мінус $12-15 за барель порівняно із середньомісячною ціною датованої марки Brent. Зі слів джерела, дисконт у грудні збільшився порівняно зі знижкою в $5-8 за барель у жовтні і $10-11 у листопаді.

Знижки означають, що нафта в деяких випадках продається за ціною нижчою від загальної собівартості виробництва, включаючи місцеві збори, повідомили джерела в галузі.

Тиск на виробників у західних портах росії ще більше посилився, оскільки брак суден, які відповідають зимовій погоді в росії, спричинив зростання витрат на фрахт, які може нести продавець залежно від узгоджених умов угоди.

Фрахтові ставки зросли до $11-19 за барель порівняно з менш ніж $3 за барель до лютого, і це приблизно вдвічі більше, ніж у середині року.

Розрахунки Reuters показали, що знижки на нафту марки Urals у західних портах росії для продажу в Індію за деякими угодами зросли до $32-35 без урахування фрахту.

Вартість датованої марки Brent коливалася нижче $80 за барель на початку грудня, тоді як орієнтовна вартість російської нафти для виробників, включаючи витрати на видобуток, податки і транспортування до експортних портів, становила близько $15-45 за барель, заявив нещодавно заступник міністра енергетики рф Павло Сорокін. 

російські постачальники нафти намагаються самостійно впоратися з транспортуванням нафти Urals в Індію, використовуючи власні судна й партнерів-перевізників, що може зменшити транспортні витрати, кажуть трейдери.

Але багато виробників нафти все ще покладаються на торгові фірми, а це означає, що вони повинні ділитися будь-яким прибутком, який мають.

Індія, другий за величиною споживач нафти в Азії, має кращі можливості для закупівлі Urals, ніж Китай через коротший транспортний шлях, а її нафтопереробні заводи добре підходять для переробки російської нафти.

Крім того, Нью-Делі визнає судна і страхове покриття, надане російськими організаціями, які більше не визнаються в Європі.

Згідно з даними Refinitiv Eikon, постачання Urals в Індію у листопаді зросли щонайменше до 3,7 млн тонн і досягли рекордних 53,2% від загальних завантажень сорту через морські порти минулого місяця.

росія стала найбільшим постачальником нафти в Індію в листопаді, замінивши Ірак, свідчать дані, отримані з торгових джерел.

«Ринок переповнений Urals, її багато. Багато трейдерів пропонують вантажі Urals як у грудні, так і в січні», — повідомило джерело на індійському нафтопереробнику.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти