У початок

Нафта прискорила зниження, Brent – $84,5 за барель

Ціни на нафту прискорили зниження під час торгів у понеділок, опускаючись уперше за вісім сесій.

Березневі ф'ючерси на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 17:20 за київським часом здешевшали на $0,78 (0,91%) – до $84,50 за барель.

Котирування лютневих ф'ючерсів на WTI на торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) на цей час знизилися на $0,75 (0,94%) – до $79,11 за барель.

За підсумками минулого тижня Brent зросла у ціні на 8,3%, WTI – на 8,5%. Обидва контракти завершили торги на максимумах з початку року.

Активність на нафтовому ринку в понеділок знижено, оскільки біржі США закриті через святкування Дня Мартіна Лютера Кінга, зазначає Trading Economics.

Цього тижня увагу трейдерів буде сфокусовано на щомісячних звітах ОПЕК і Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), які буде оприлюднено у вівторок і середу відповідно.

Також аналітики оцінюють дані нафтосервісної компанії Baker Hughes про те, що кількість нафтових бурових установок, що діють в США, минулого тижня збільшилася на п'ять одиниць і склала 623. Кількість газових установок скоротилася на дві, до 150.

Тим часом, основним чинником, що впливає на рух котирувань, залишаються перспективи економіки Китаю, найбільшого імпортера палива у світі. Влада КНР наприкінці 2022 року оголосила про зняття антиковідних обмежень після трьох років жорстких локдаунів, й інвестори сподіваються, що попит на нафту в країні почне відновлюватися, а може, й досягне рекордних значень, пише агентство Bloomberg.

Тим часом міжнародне рейтингове агентство Moody's прогнозує, що середня ціна на нафту Brent поточного року залишиться нижчою за середнє значення за 2022 рік на рівні $100 за барель, проте перевищить середньостроковий прогноз агентства на рівні $50-70 за барель.

Траєкторія цін на нафту цього року залишається невизначеною і залежатиме від економічної ситуації у найбільших економіках світу, наголошується в огляді Moody's. При цьому агентство очікує на високу волатильність на ринку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти