У початок

Нафта дорожчає на побоюваннях скорочення видобутку ОПЕК+

Ціни на нафту помірно зростають уранці у вівторок на побоюваннях, що ОПЕК+ може знизити видобуток на тлі високої волатильності на нафтовому ринку.

Вартість жовтневих ф'ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:09 за київським часом у вівторок становить $97 за барель, що на $0,52 (0,54%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у понеділок ці контракти здешевшали на 24 центи, до $96,48 за барель.

Ціна ф'ючерсів на WTI на жовтень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) становить на цей час $90,93 за барель, що на $0,57 (0,63%) більше за підсумкове значення попередньої сесії. На закриття попередньої сесії вартість WTI знизилася на 54 центи, до $90,23 за барель.

Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бен Сальман напередодні зазначив, що висока волатильність і низька ліквідність торгів означають, що нафтовий ринок усе більше віддаляється від фундаментальних для нього чинників, і це може змусити ОПЕК+ здійснити певні дії.

«Без достатньої ліквідності нафтовий ринок не може належним чином відображати фізичні реалії, і це може давати хибне почуття безпеки в моменти, коли вільні резервні потужності жорстко обмежені, й ризик серйозних перебоїв у постачаннях залишається високим», – заявив він у відповідь на письмові питання агентства Bloomberg.

Міністр додав, що ОПЕК+ має необхідні механізми для того, щоб впоратися з поточними викликами, «зокрема за рахунок скорочення видобутку у будь-якої миті й у різних формах, як це було продемонстровано у 2020 і 2021 роках».

Також учасники ринку продовжують стежити за перемовинами щодо ядерної угоди з Іраном. У разі їх успіху й зняття санкцій із країни вона зможе постачати на ринок близько 2,5 млн барелів нафти на добу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти