У початок

На зміну ері нафти прийде ера електроенергії — МЕА

Світ стоїть на порозі нової ери електроенергії, оскільки пік попиту на викопне паливо настане наприкінці поточного десятиліття, випливає зі щорічного звіту Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Зміни дозволять стимулювати інвестиції у зелену енергетику. Така перспектива, вважає виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль, «перенесе нас у зовсім інший енергетичний світ».

Згідно зі сценарієм агентства, світове споживання нафти досягне піка до 2030 року і становитиме 102 млн б/д, а до 2035-го воно зменшиться до 99 млн б/д. Таке зниження аналітики пов'язують переважно зі зростанням використання електромобілів, а також із заходами боротьби зі зміною клімату. Надмірні запаси викопного палива можуть призвести до зниження цін на нього й дозволити збільшити інвестиції в екологічно чисту енергію, вважають у МЕА.

На підтримку сценарію аналітиків виступають війни на Близькому Сході та в Україні, які підвищують ризик скорочення постачання нафти. Такі військові конфлікти показують високе навантаження на світову енергосистему. Це, своєю чергою, наголошує на необхідності інвестицій для прискорення переходу до «чистіших і безпечніших технологій».

За оцінками МЕА, 2023 року у світі було досягнуто рекордно високого рівня виробництва екологічно чистої енергії. Очікується, що поточного року інвестиції в чисту енергію перевищать $2 трлн, що майже вдвічі більше за суму, вкладену в викопне паливо.

За прогнозами агентства, з 2022 по 2030 рік сукупна потужність сонячних, вітряних станцій та інших відновлюваних джерел енергії зросте у 2,7 раза. МЕА назвало таку динаміку непоганою, проте вона все ще нижча від триразового зростання, запланованого представниками майже 200 країн на саміті ООН у боротьбі зі зміною клімату.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти