У початок

На тлі обмеження видобутку ОПЕК+ росія знизила темпи буріння

російські нафтові компанії знизили темпи буріння з торішнього рекорду, оскільки країна поглибила скорочення видобутку ОПЕК+, повідомляє Bloomberg News.

За даними агентства, з січня по червень бурові установки пробурили 14 370 км (8 930 миль) експлуатаційних свердловин у росії, що на 2,5% менше, ніж за той же період минулого року. Уповільнення відбувається після добровільної співпраці москви з кількома країнами Організації країн-експортерів нафти, включаючи Саудівську Аравію, для стабілізації світового ринку нафти.

«Обмеження видобутку ОПЕК+, поточні й очікувані, гальмують зростання видобутку і обмежують суму капіталу, який російські нафтові компанії вважають доцільним витратити на буріння, — сказав сергій вакуленко, який 10 років пропрацював виконавчим директором російської нафтовидобувної компанії і зараз є науковим співробітником Фонду Карнегі за міжнародний мир. — Вони бурять достатньо, щоб підтримувати плато і мати деяку вільну потужність, але не більше».

росія впроваджує дві серії скорочень видобутку в ОПЕК+, які група вважає «добровільними», оскільки в них беруть участь не всі члени. Перше скорочення на 500 тис. барелів на день (б/д) було оголошено на початку минулого року, а потім скорочення на 471 тис. б/д, обіцяне з червня по вересень. Рівень видобутку в країні залишиться на рівні 8,978 млн б/д до жовтня, коли країна почне поступово скасовувати обмеження відповідно до угоди ОПЕК+.

Знижуючи видобуток цього року, росія все ще накачує нафту вище узгоджених рівнів. Відповідно до останнього щомісячного звіту ОПЕК на основі вторинних джерел, у червні країна видобувала 9,139 млн б/д. москва планує зробити додаткові скорочення в жовтні й листопаді цього року, а потім у березні й вересні 2025 року, із загальним обмеженням компенсації майже на 15 млн барелів за цей період.

Цьогорічні обмеження постачань ОПЕК+ нарешті поклали край збільшенню буріння в росії за останні два роки, яке довело стійкість нафтової промисловості країни до безпрецедентних санкцій через повномасштабне вторгнення рф в Україну. Західні обмеження на постачання енергетичного обладнання й технологій мали на меті скоротити здатність росії видобувати нафту, що є ключовим джерелом доходу для скарбниці кремля.

Загальне експлуатаційне буріння в росії зросло в середньому на 7,5% у 2022 і 2023 роках, включаючи більш технологічні методи. Згідно з галузевими даними, частка горизонтального буріння перевищила 64% від загального обсягу в першому півріччі проти 54% 2021 року.

Очікується, що загальна протяжність експлуатаційного буріння в росії цього року дещо знизиться — до 29 400 км, але все ще перевищить середню відстань, досягнуту з 2019 по 2022 рік. За оцінками Kasatkin Consulting, наступного року вона знову перевищить 30 тис. км.

«російські нафтові компанії пристосувалися до нового способу роботи», — сказав Вакуленко, акцентувавши, що ознак «відсутності технологій, різкого зносу виробничої бази» немає.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти