У початок

На родовищі «Тенгіз» у Казахстані стався вибух

У Казахстані на нафтогазовому родовищі «Тенгіз» вибухнула труба, через що загинуло два чоловіка, ще трьох поранено. Як повідомили в департаменті поліції Атирауської області, вибух стався вранці 6 липня, передає російський «Інтерфакс».

Інцидент розслідують статтею порушення правил охорони праці (ч. 3 ст. 156 Кримінального кодексу Казахстану).

Нафтогазове родовище «Тенгіз», розташоване на заході країни в Атирауській області, розробкою якого займається компанія «Тенгізшевройл» (ТШО), – одне з найбільших у Казахстані. Запаси нафти становлять 3,2 млрд тонн.

Нині ТШО займається розширенням видобутку на «Тенгізі» (ПБР-ПУУД), вартість проєкту оцінюють у $45,2 млрд, а його завершення планується 2023 року.

Учасниками ТОВ «Тенгізшевройл» є Chevron (50%) і ExxonMobil Kazakhstan Ventures Inc (25%), Казахстан через нацкомпанію «КазМунайГаз» (20%), а також російсько-американське СП LUKArco (5%). Компанія працює з 1993 року.

Як повідомлялося раніше, російський суд заблокував роботу Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК), який забезпечує роботу основного маршруту для експорту нафти з Казахстану.

Це сталося після того, як президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв поспілкувався телефоном із президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем, заявивши про готовність країни використати свій вуглеводневий потенціал для стабілізації ситуації на світових і європейських енергетичних ринках.

Нагадаємо, що раніше росія вже обмежувала відвантаження нафти з Казахстану через порт у новоросійську на узбережжі Чорного моря. Офіційна причина – роботи зі знешкодження торпед і мін часів Другої світової війни, що не розірвалися. Роботи з розмінування було призначено на 20 червня, й вони мали тривати до кінця місяця.

Але тоді це сталося після заяв президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва в межах економічного форуму ПМЕФ в санкт-петербурзі щодо невизнання незалежності так званих «Л/ДНР». 17 червня під час спільної дискусії з президентом рф владіміром путіним він заявив, що не визнаватиме незалежності окупованих росією українських територій, назвавши «ДНР» і «ЛНР» квазідержавними утвореннями. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти