У початок

На аукціоні ціна на LPG перевищила 43 тис. грн

На Українській енергетичній біржі 14 лютого середня вартість скрапленого газу зросла на 9%, до 42 023 грн/т. Вартість деяких лотів «Укрнафти» досягала 43 300 грн/т, «Укргазвидобування» — 43 610 грн/т.

Державні виробники збільшили обсяги виставленого газу до 5,9 тис. т (+12%).

Протягом 2,5 години «Укрнафті» вдалося реалізувати весь запланований обсяг ресурсу. Початкова вартість газу компанії становила 38 758 грн/л. Але протягом торгів ціна на газ виробника варіювалась у межах 38 758-43 300 грн/л.  Вартість більшої частини лотів перевищувала 42 000 грн/л, а останні лоти торгувались у межах +/- 43 тис. грн/т.

Аукціон «Укргазвидобування» тривав довше. Стартова вартість ресурсу виробника становила 39 118 грн/л. Під час торгів ціни на лоти були в межах 42 000-43 610 грн/т. Вартість останніх лотів не перевищувала 42 340 грн/т.

На торгах приватних виробників на початку тижня ціни на газ становили біля 39 500 грн/т, а вже 14 лютого зросли до 42 000 грн/т.

Зростання вартості ресурсу внутрішніх виробників, зі слів представників паливних компаній, було прогнозованим. «Зменшення обсягів імпорту в січні-лютому підсушило ринок, ще й кордон з боку Польщі знову заблоковано. Тому менше ресурсу – більша ціна», – сказали в одній із паливних компаній.

Нагадаємо, з 9 по 13 лютого польські фермери заблокували п’ять пунктів перетину польсько-українського кордону («Дорогуськ–Ягодин», «Гребенне–Рава-Руська», «Шегині–Медика», «Долгобичув–Угринів» і «Зосин – Устилуг»). Крім того, з 20 лютого вони планують перекрити усі прикордонні переходи між Польщею і Україною, а також під’їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів.

Як зазначають у паливних компаніях, зараз на виїзді з України ситуація дуже складна. «На Ягодині газовози стоять уже четверту добу, на Устилузі черга зсувається кожен день назад», – розповів один із трейдерів. В іншій компанії додали, що станом на 14 лютого руху через кордон майже немає: все стоїть.

Крім того, цього тижня зменшилися обсяги пропозицій постачальників ресурсу підозрілого походження з Польщі. Як раніше повідомляв enkorr, Barter зменшив обсяги пропозиції, оскільки зосередився на відвантаженні раніше придбаних партій.

На динаміку аукціону відреагували трейдери у центрі й на сході України. Наприклад, протягом дня (14 лютого) газ GT Group здорожчав на 1 500-2 000 грн/т залежно від базису. Крім того, частина компаній знімала свої пропозиції, свідомо притримуючи ресурс.

На заході країни трейдери чекали аукціону, тому пропозицій до кінця дня майже не було.

Паливні компанії прогнозують подальше здорожчання газу в країні, принаймні до рівня імпортного паритету. «Попит залишається незначним. Але зменшення пропозицій на ринку – як спекулятивних, так і через незначний імпорт, – збереже висхідну динаміку цін і надалі. Найімовірніше, наступного тижня ціна на газ може перевищити 45 тис. грн», – вважають в одній із паливних компаній.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти