У початок

Імпорт у Китай сирої нафти в січні-лютому знизився

Імпорт сирої нафти в Китай впав на 1,3% за перші два місяці 2023 року порівняно з роком раніше.

Як повідомляє Reuters, за даними Головного митного управління Китаю, протягом січня-лютого імпорт склав 84,06 млн тонн, або близько 10,40 млн барелів на день (б/д).

За аналогічний період минулого року Китай імпортував 10,53 млн барелів на добу.

Митниця не надала розбивки за окремими місяцями, але аналітики, які відстежують дані про доставку, сказали, що січневий імпорт Китаю був нижчим за попередній рік.

Однак вони зазначили, що державні нафтопереробники в лютому збільшили імпорт близькосхідної сирої нафти через нижчі офіційні ціни продажу й купували нафту марки Urals зі значними знижками в європейських портах росії.

Аналітики Refinitiv писали минулого тижня, що державні нафтопереробні підприємства збільшили закупівлю нафти в лютому на тлі позитивного внутрішнього попиту на пальне й відносно сильного його експорту.

За даними китайської консалтингової компанії JLC, незалежні нафтопереробні підприємства також збільшили пропускну здатність сирої нафти протягом двох місяців, працюючи на 67,5% потужностей, що на 4,4 відсоткового пункту вище, ніж роком раніше.

Зі слів трейдерів, нещодавно запущений нафтопереробний завод Jiangsu Shenghong Petrochemical і PetroChina Guangdong Petrochemical також привезли більше вантажів, поступово нарощуючи виробництво.

Рік тому незалежним нафтопереробникам було наказано знизити виробництво, щоб мінімізувати забруднення повітря під час зимових Олімпійських ігор у Пекіні.

Очікується, що попит на бензин і авіаційне паливо відновиться, оскільки люди почали більше подорожувати після того, як на початку грудня Пекін скасував заходи боротьби з COVID.

Згідно з даними, імпорт природного газу за січень-лютий, включаючи трубопровід і скраплений природний газ (СПГ), упав на 9,4% порівняно з роком раніше, до 17,93 млн тонн.

Щодо СПГ, за даними відстеження суден Refinitiv, то імпорт Китаю становив 11,1 млн тонн, що на 12,4% нижче від офіційних даних у 12,68 млн тонн за той же період торік. 

Зі слів трейдерів, спостерігаються все ще високі спотові ціни на СПГ і низький внутрішній попит, коли заводи закриваються під час святкування Нового року за місячним календарем.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти