У початок

Імпорт російської нафти в Індію у травні перевищив сукупний обсяг постачань з Близького Сходу

У травні Індія закупила 1,96 млн барелів російської нафти на добу. Це на 15% більше, ніж обсяг закупленої сировини у квітні, пише The Economic Times із посиланням на дані системи відстеження енергетичних вантажів Vortexa.

За даними видання, імпорт нафти з росії перевищив сукупні обсяги постачання до Індії з Саудівської Аравії, Іраку, ОАЕ й США. При цьому, як зазначає The Economic Times, у минулому Ірак і Саудівська Аравія були основними постачальниками нафти в Індію.

За даними Vortexa, Ірак минулого місяця постачив до Індії 0,83 млн барелів на добу, ОАЕ – 203 тис. б/д, США – 138 тис. б/д. Постачання із Саудівської Аравії скоротилися до 560 тис. тонн — найнижчий рівень із лютого 2021 року. На частку росії в травні припало 42% всієї нафти, що постачається в Індію, тоді як частка країн-учасниць ОПЕК упала до рекордно низького значення — до 39%.

Середня вартість російської нафти, що спрямовувалась в Індію у квітні, випливає з даних Vortexa, включаючи витрати на фрахт, склала $68,21 за барель. Середня вартість нафти з Саудівської Аравії за той же період — $86,86 за барель, а нафта з Іраку — $77,77 за барель.

На тлі відмови країн Європи від російської нафти й запровадження цінової «стелі» ($60 за барель) москва переспрямувала свої постачання в країни Азії. Індія до обмежень проти російської нафти не долучалася.

Reuters ще у квітні зазначав зниження частки обсягу ввезеної в Індію сировини з країн Близького Сходу й Африки на тлі рекордних значень імпорту російської нафти. Газета Financial Times писала, що індійські нафтопереробні підприємства почали отримувати прибуток у більшому обсязі за рахунок купівлі російської сирої нафти зі значною знижкою.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти