У початок

Імпорт псевдоказахстанського газу в Україну знижується

У липні 2023 р. в Україну було імпортовано 9,61 тис. т LPG казахстанського походження, що майже втричі менше, ніж у червні. При цьому з Польщі й Литви автотранспортом завезено лише 6,6 тис. т (10 тис. до червня). Про це повідомили у Консалтинговій групі «А-95», посилаючись на власне дослідження.

За даними «А-95», залізничні відправлення з Казахстану у Польщу й Литву у липні 2023 р. склали 1,57 тис. т, тоді як у червні – 710 т. Прямі відправлення в Польщу з оренбурзького ГПЗ у липні суттєво знизилися, однак, як повідомляють трейдери, відновила масштабну роботу перевалка «Вітьба» у білоруському Вітебську. Туди з оренбурга у липні доставлено понад 6,3 тис. т, що в 10 разів більше, ніж у червні. Таким чином, обсяг російського ресурсу, що міг потрапити в Україну з казахстанським сертифікатом походження, склав у липні 5 тис. т, що на 45% менше від рівня червня.

Постачання газу з Казахстану та Оренбургу до Польщі, т

Як повідомлялося раніше, найбільша частина скрапленого газу з казахстанськими сертифікатами походження, що імпортується з Польщі й країн Балтії, фактично вироблена на оренбурзькому ГПЗ «газпрому» з казахстанської сировини на умовах толінгу. Через специфіку законодавства сертифікат походження на цей ресурс видає ТПП або митниця Казахстану, а не росії.

Зі слів учасників ринку, зниження постачань псевдоказахстанського ресурсу викликано насамперед активними діями Енергетичної митниці. «Митники витребовують усе більше документів для підтвердження неросійського походження газу. Ми спочатку збираємо всі документи від постачальника, через брокера перевіряємо й тільки після перевірки проводимо платіж», – каже директор компанії-імпортера з Києва.

Представник Держмитслужби підтверджує інформацію про інтенсифікацію перевірок: «Почали досліджувати транспортний ланцюжок. Люди це бачать і починають відмовлятися від сумнівних ресурсів».

Разом з тим, зі слів українських імпортерів, усе більше поширюється практика підлогу американських, європейських або інших неросійських сертифікатів під партії російського газу, що надходять на термінали біля польсько-білоруського кордону.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти