У початок

Імпорт LPG у серпні: розворот у бік дешевого ресурсу

Імпорт СВГ в Україну в серпні 2023 р. збільшився на 4% відносно липня, до 85 тис. тонн, свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Зростання постачань зумовлено збільшенням обсягів реалізації автогазу на внутрішньому ринку й намірами компаній поповнити запаси продукту після відносно низьких обсягів закупівель у липні. Нагадаємо, у червні українські компанії імпортували рекордні цього року 97,8 тис. тонн скрапленого газу, що дозволило зменшити обсяги придбання продукту у липні, коли ставка ПДВ зросла з 7% до 20%.

Зростання імпорту відбулося за рахунок основних країн-постачальників, Польщі й Румунії, на яких припадає 76% відвантажень. Минулого місяця обсяги імпорту газу з Польщі збільшилися на 17%, до 44,8 тис. тонн. При цьому змінилася структура постачань у розрізі компаній-відправників. У серпні збільшилися обсяги реалізації з терміналів компаній Barter, Bialchem Group, Glob Terminal і Pakar Jacek. Тоді як продажі трейдерів Unimot і Venor Polska зменшилися. Минулого місяця північно-європейські котирування пропану й бутану почали стрімко зростати, проте темпи здорожчання газу в польських компаній були неоднаковими. Власники ресурсу, що відвантажували з терміналів у Сокулці, Вульці-Добринській і Белостоці, мали нижчі цінові пропозиції порівняно з рештою ринку.

Обсяги постачань скрапленого газу з Румунії в серпні збільшилися на 13%, до 20,1 тис. тонн. Найбільшими відправниками в Україну були компанії Bulmarket і VPC Trade, які відвантажували продукт із терміналу в Галаці. У серпні південний ресурс для українського ринку здорожчав через зростання цін Sonatrach, проте на тлі збільшення вартості газу на західних базисах постачання з Румунії зберігали конкурентоспроможність.

Постачання газу з країн Балтії минулого місяця зменшилися на 13%, до 9,6 тис. тонн. При цьому відвантаження з Литви зменшилися на 26%, до 7,3 тис. тонн, а з Латвії — зросли на 81%, до 2,3 тис. тонн. У серпні розмитнили одну автомобільну партію продукту з Естонії, востаннє постачання з цієї балтійської країни на український ринок здійснювалися в січні. Близько 8,8 тис. тонн, або 91% обсягів скрапленого газу, що був відвантажений з країн Балтії в Україну, мали литовські сертифікати походження. При цьому прямі постачання Orlen Lietuva склали лише 3,1 тис. тонн.

Зміни у структурі постачань скрапленого газу показують, що в період стрімкого зростання цін українські компанії зацікавлені у придбанні найдешевшого ресурсу, походження якого не завжди прозоре. За даними Консалтингової групи «А-95», частка партій скрапленого газу, які мали сертифікат походження EUR1, у серпневому імпорті збільшилася з 33% до 38%. Обсяги постачань такого продукту минулого місяця зросли на 22%, до 32,6 тис. тонн. Схожа ситуація спостерігалася рік тому, коли під час стрімкого зростання цін польський і балтійський продукт імпортери російського скрапленого газу суттєво посилили свої позиції на українському ринку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти