У початок

Морський експорт російського дизельного палива скорочується

Постачання російського морського дизельного палива і газойлю впали на 21% у травні в місячному вираженні через сезонні ремонтні роботи на нафтопереробних заводах країни й різке зростання внутрішнього попиту, показали дані Refinitiv Eikon у п’ятницю.

У травні простоювали близько 5 млн тонн потужностей НПЗ, що перевищує заплановані 4,5 млн тонн. За даними Reuters, причиною скорочення кількості нафтопереробних заводів (НПЗ) є те, що технічне обслуговування кількох НПЗ тривало довше, ніж очікувалося раніше.

Ембарго ЄС на російські нафтопродукти спонукало москву переспрямувати свої торговельні потоки, тепер дизельні вантажі прямують до Африки, Азії, Близького Сходу, а навантаження з судна на судно (STS) використовуються замість постачань у Європу.

Минулого місяця експорт дизельного пального склав 3,1 млн тонн, при цьому основна частина вантажів призначалася в Туреччину й Бразилію, оскільки трейдери виходять на нові ринки. За даними Refinitiv, з січня по травень росія спрямувала 5,2 млн тонн палива в Туреччину і 1,6 млн тонн — у Бразилію. Ці цифри є значним зростанням порівняно з усім 2022 роком, коли у Туреччину й Бразилію було постачено 5 млн тонн і 74 тис. тонн відповідно.

Експорт російського дизельного пального в африканські країни також дещо знизився в травні, склавши близько 500 тис. тонн порівняно з 900 тис. тонн у квітні, при цьому Того, Лівія й Туніс — основні імпортери, згідно з даними відстеження суден.

Постачання в Туреччину знизилися до 900 тис. тонн минулого місяця з 1,2 млн тонн, постачених у квітні.

Близько 325 тис. тонн ДП, завантаженого з російських портів у травні, було призначено для перевезення з судна на судно поблизу грецького міста Каламати. Більшість вантажів не мала підтвердженого пункту призначення. Ці постачання, ймовірно, прямували до Азії чи Близького Сходу, повідомили трейдери Reuters.

Згідно з даними Refinitiv Shipping, завантаження дизелю з російських портів до Саудівської Аравії минулого місяця склало близько 95 тис. тонн після того, як у квітні було завантажено 383,4 тис. тонн. Ще 170 тис. тонн прямували до Фуджейри, головного транзитного й змішувального центру нафтопродуктів в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Скорочення експорту палива відбувається на тлі оголошеного в лютому скорочення видобутку нафти в росії. москва пообіцяла добровільно скоротити видобуток нафти на 500 тис. барелів на добу (б/д), починаючи з березня. Цей крок відбувся після нав’язаної Заходом «стелі» цін на рівні $60 за барель — механізму, який москва вважає неприйнятним.

Дані компанії з відстеження товарів Kpler у травні вказували на те, що російські державні енергетичні компанії виконують зобов’язання зі скорочення виробництва.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти