У початок

Морський експорт російської нафти досяг 12-місячного максимуму

Згідно з даними відстеження руху танкерів, у квітні експорт російської морської нафти зріс на 8% порівняно з попереднім місяцем, до 12-місячного максимуму, оскільки індійські нафтопереробники розкупили рекордні обсяги дешевої російської нафти, витісненої з Європи через санкції.

Згідно з даними S&P Global Commodities at Sea, морський експорт сирої нафти російського походження становив у квітні 3,76 млн барелів на добу, що є найвищим показником з квітня 2022 року, і на 22% вище від середнього рівня до повномасштабного вторгнення росії в Україну, який становив 3,1 млн барелів на добу (б/д).

Згідно з даними, Індія імпортувала майже 2 млн б/д російської нафти за місяць, що на 14% більше, ніж у березні, і новий рекорд для потоків російської нафти в країну.

Згідно зі змінами в торговельних потоках з початку повномасштабної війни в Україні, понад 90% російського експорту сирої нафти зараз знаходять покупців в Азії, показують дані.

Закупівлі індійськими нафтопереробниками дизельної нафти Urals із середнім кислим вмістом залишалися стабільними протягом останніх кількох місяців, але вони збільшили купівлю інших російських сортів, таких як ESPO Blend, Novy Port, Sokol, Siberian Light і навіть деяких сортів Arctic, за даними аналітиків S&P Global Commodity Insights. Традиційно покладаючись на імпорт нафти з Близького Сходу, Західної Африки й США, індійські нафтопереробники 2021 року імпортували лише 1% своєї нафти з росії. 

Потік з росії в Індію зростає попри зменшення знижок на ключову московську експортну марку Urals. Дисконт Urals DAP на західному узбережжі Індії, оцінений Platts, до форвардного терміну Dated Brent зменшився з $15,95/барель 30 березня до $13,50/барель 2 травня, найнижчий спред із середини січня, коли вперше було запущено диференційовану оцінку.

Але, зі слів аналітиків S&P Global, потоки російської сирої нафти в Індію зараз досягають точки насичення для місцевого переробного сланцю. На російську нафту наразі припадає майже 40% імпорту індійської сирої нафти, що близько до оцінюваного максимуму на рівні 40-45%, який нафтопереробники могли б технічно переробити, враховуючи якість нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти