У початок

Мінімум 60 тисяч: авансовий ПнП, швидше за все, буде фіксованим

Запропонований урядом механізм сплати авансового внеску з податку на прибуток для роздрібних торговців пальним в урядовому законопроєкті №11416 про підвищення податків можуть замінити на фіксований платіж, пише Forbes Ukraine.

«Нова концепція: АЗС сплачуватимуть фіксований платіж за кожен об’єкт», — розповіли виданню депутат фінансово-економічного блоку і співрозмовник з однієї з мереж АЗС.

Робочий варіант, з їхніх слів, — мінімальний платіж 60 тис. грн з однієї АЗС на місяць.

За даними enkorr, аналогічну пропозицію зробила Нафтогазова асоціація України, до якої входять найбільші роздрібні мережі.

Як вважає директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, необхідно продовжувати пошук диференційного механізму авансового ПнП залежно від обсягів реалізації АЗС.

«Запропонований платіж на рівні 60 тис. грн на місяць відповідає розрахунковим показникам ПнП для станцій з добовою реалізацією близько 5 тис. л. АЗС із більшою реалізацією генерують набагато більший прибуток і тому мають сплачувати більший гарантований платіж», – зазначив директор «А-95».

З його слів, заслуговує на увагу пропозиція визначення обсягів реалізації й відповідно нарахування диференційованого платежу шляхом вилучення даних РРО за 2023 рік, які є у податківців.

Як повідомляв enkorr, законопроєкт №11416 передбачає щомісячну сплату авансових внесків з податку на прибуток роздрібними продавцями пального обсягом 0,5 млн грн (наразі це 4 тис. грн) з розрахунку на 1 куб. м резервуарів для зберігання пального. Ця пропозиція викликала критику учасників ринку, оскільки фінансово-економічні показники АЗС не залежать від місткості резервуарного парку.

Крім того, така прив’язка може стимулювати власників АЗС до зменшення обсягів зберігання, що може негативно позначитися на паливній інфраструктурі країни.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти