У початок

Мінфін розширив перелік ознак безумовної реєстрації податкових накладних

Міністерство фінансів презентувало зміни, спрямовані на вдосконалення роботи системи блокування податкових накладних, які передбачають розширення ознак їхньої безумовної реєстрації, зокрема з моніторингу виключено операції, сума яких не перевищує 5 тис. грн. Про це пише «Інтерфакс-Україна» із  посиланням на повідомлення Мінфіну.

«З метою створення сприятливих умов для реєстрації податкових накладних, усунення непорозумінь між платниками податків і контролюючими органами Міністерство фінансів спільно з ДПС (Державною податковою службою – ред.), представниками бізнесу й експертами у сфері оподаткування напрацювали зміни, спрямовані на удосконалення роботи СМКОР», – йдеться у повідомленні Мінфіну у понеділок.

Водночас відомство зазначає, що обсяг операцій за такими податковими накладними (ПН) і розрахунками коригування (РК) на суму до 5 тис. грн, виключеними з моніторингу, на місяць не повинен перевищувати 500 тис. грн.

Згідно з інформацією Мінфіну, операційний день для реєстрації ПН і РК триватиме цілодобово.

Змінено також форми рішення про відповідність платника податку критеріям ризикованості й рішення про облік/неврахування таблиці даних платника: тепер у відповідних полях рішень буде вказуватись докладна інформація, з якої встановлено відповідність критеріям ризикованості, тип операції, період здійснення, код товару і податковий номер платника.

Наголошується також, що надано можливість повторного надання платником інформації і копій документів на розгляд комісії регіонального рівня у разі ухвалення рішення про ризиковість платника, а також запроваджується довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для ухвалення рішення про ризиковість. Коди буде визначати Держподаткова служба, яка публікуватиме їх на своєму офіційному веб-сайті.

Змінами передбачено можливість включення спрощенців на четвертій групі єдиного податку (сільгосппідприємства) до підприємств із позитивною податковою історією.

Також, згідно з опублікованими змінами, вводиться разова автоматична реєстрація ПН і РК, зупинених у період з 14 жовтня 2022 року до дати набрання чинності запропонованими змінами, якщо в них зазначені операції з кодами товарів УКТ ЗЕД/кодами послуг згідно з Держкласифікатором продукції і послуг, відображеними у таблицях даних платника податків і за якими прийнято рішення про облік.

Міністерство уточнило, що ці зміни не остаточні, й воно продовжує напрацювання змін, які забезпечують проведення ефективного автоматизованого моніторингу ризикових операцій для виявлення податкових ризиків.

«Це перший крок, що дає змогу стабілізувати ситуацію із реєстрацією податкових накладних», – зазначив Мінфін.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти