У початок

Мексиканські й російські постачання нафти полегшують паливну кризу на Кубі

З кінця березня нескінченні черги автомобілів за бензином стали звичайним явищем на острові, яким керує комуністична партія, а станції технічного обслуговування створили групи WhatsApp для організації клієнтів. Про це повідомляє France24.

Куба, яка перебуває під ембарго США, переживає найгіршу економічну кризу за останні три десятиліття. Країна виробляє лише третину необхідного палива щодня, тоді як жителі страждють через відключення електроенергії й нестачу їжі.

За даними системи відстеження суден Vessel Finder, мексиканський танкер Bicentenario з орієнтовним вантажем у 265 тас. барелів нафти прибув до порту Гавани минулого тижня. Корабель стояв на якорі на нафтопереробному заводі (НПЗ) Ніко Лопеса в столиці, підтвердило AFP.

Наприкінці травня супертанкер Limo під прапором Камеруну, що прямував з росії, прибув до порту «Матансас» із приблизно 800 тис. барелів.

Вісенте де ла О Леві, міністр енергетики й шахт, останніми тижнями заявив, що «буде зменшення» дефіциту палива «і скорочення незручних черг».

Зі слів Хорхе Пінона, директора програми Латинської Америки й Карибської енергетичної та екологічної програми Техаського університету, з переробною потужністю 22 тис. барелів на день (б/д) на нафтопереробному заводі в Гавані столицю може бути забезпечено протягом трьох тижнів.

Але Кубі може бути важко платити за нафту. Іноді країни надають нафту в борг або в обмін на кубинських лікарів, які приїжджають працювати в країну, яка доставляє нафту.

«Куба не має грошей, і я сумніваюся, що вона заплатить за цю нафту, — сказав Пінон. — Я припускаю, що Мексика замість того, щоб платити готівкою за доставку кубинських лікарів, робить це нафтою, як це робить Венесуела».

Останнім часом Куба зіткнулася з численними проблемами з паливом, включаючи пожежу в головному центрі зберігання палива в Матансасі й скорочення постачань із Венесуели, регіонального союзника.

Ще одна проблема – доставити нафту споживачам. Оскільки кубинські нафтопереробні заводи не мають потужностей для переробки неочищеної венесуельської сирої нафти, уряд острова був змушений перепродати партію з Каракасу минулого місяця, оскільки не міг її використовувати.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти