У початок

Лівія відновлює видобуток і експорт нафти — ЗМІ

Видобуток сирої нафти в Лівії відновиться найближчими днями після серйозної політичної й фінансової кризи, пов'язаної з Центральним банком, яка паралізувала члена нафтового картелю ОПЕК+.

Джерела у лівійському парламенті повідомили виданню Agenzia Nova, що перекачування нафти поступово відновиться із завтрашнього дня, а повне повернення до роботи заплановано на середу, 2 жовтня.

Як зазначається, відновлення видобутку після приблизно місячної зупинки стало можливим завдяки вирішенню суперечки про призначення нового керуючого Центральним банком Лівії, що є принциповим кроком для виходу з глухого кута, в якому опинився лівійський національний енергетичний сектор.

За даними Енергетичного союзу мобільності (Unem), Лівія була основним постачальником сирої нафти в Італію. У І кварталі 2024 року з приблизно 14,5 млн тонн імпортованої сирої нафти (-3,3% порівняно з попереднім роком) 38,5% припало на Африку, причому лише на Лівію припав 21% італійського імпорту, обігнавши Казахстан і Азербайджан, кожен із часткою по 15%.

Але політична криза, що вибухнула у серпні, викликала різке зниження експорту нафти. Занепад став результатом боротьби за контроль над Центральним банком між конкуруючими адміністраціями Тріполі на заході й Бенгазі на сході країни. Кульмінацією напруженості стало призупинення нафтової діяльності на основних родовищах країни, що мало катастрофічні наслідки для лівійської економіки, яка залежить від експорту сирої нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти