У початок

«Лукойл» застерігає від зриву імпорту російської нафти в Болгарію

«Лукойл Нефтохім Бургас», частина європейського відділення російської компанії «лукойл» і оператор єдиного нафтопереробного заводу (НПЗ) в Болгарії, заявив, що парламентська ініціатива достроково скасувати схвалений ЄС виняток, який дозволяє імпорт російської сирої нафти, загрожує операційній стабільності найбільшого НПЗ на Балканах і створює ризики для ринку палива в Болгарії. Про це повідомляє SeeNews.

«Ми хочемо підкреслити, що запропоновані 30-денні терміни переходу на альтернативне джерело сировини є нереальними. За такого сценарію ми не можемо гарантувати безперебійну роботу нашого підприємства, зобов’язання, яке ми дотримуємося протягом останніх 25 років. З огляду на ці умови цілком ймовірно, що всі споживачі палива в кінцевому підсумку програють», – йдеться в заяві для преси «Лукойл Нефтохім Бургас».

Ці коментарі були опубліковані після первинного схвалення парламентом Болгарії поправок до національного законодавства, спрямованих на виконання санкцій ЄС проти росії у відповідь на повномасштабну війну в Україні. Поправки передбачають дострокову відмову від відступу, який Європейська комісія надала Болгарії в червні 2022 року в рамках шостого пакету санкцій, ухваленого 27-членним блоком проти росії.

«лукойл» підкреслив, що надаючи виняток, який дозволяє Болгарії імпортувати російську нафту до кінця 2024 року, комісія визнала логістичні труднощі, з якими стикаються болгарські порти при отриманні постачаань нафти з альтернативних джерел. Це визнання враховує потенційний негативний вплив на енергетичну безпеку й економіку Болгарії, який може стати результатом раптової зупинки постачань.

Компанія розробила своєчасний план поступового переходу на альтернативні постачання сирої нафти в консультаціях з наступними урядами протягом усього періоду складання плану, також повідомили в «лукойлі». У компанії додали, що план гарантує заміну джерел постачання до закінчення терміну відступу й повністю відповідає чинному болгарському і європейському законодавству.

Раніше у вересні болгарський уряд заявив, що провів перемовини з «лукойлом» про терміни переходу на альтернативні джерела постачань і отримав підтвердження зобов'язань перейти на переробку неросійської нафти в Болгарії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти