У початок

«лукойл» отримав додаткові $231 млн від постачань нафти в Болгарію — CREA

У травні 2022 року, погрожуючи заблокувати відповідний пакет санкцій ЄС, уряд Болгарії разом з іншими державами-членами ЄС домовився про відступ від заборони ЄС на імпорт російської нафти і нафтопродуктів. Після введення відступу контрольований «лукойлом» нафтопереробний завод (НПЗ) у Бургасі, найбільший на Балканах, значно збільшив свою залежність від імпорту російської сирої нафти, з 70% до вторгнення до 93%, отримавши приблизно $2,4 млрд надприбутку з початку розв’язаної росією повномасштабної війни проти України через різницю між ціною на російську і неросійську нафту.

Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) підрахував, що в результаті відступу НПЗ, який належить «лукойлу», експортував палива на 984 млн євро за перші дев’ять місяців 2023 року. Ця велика лазівка дозволяє росії використовувати ЄС, щоб зберегти свою частку світового ринку нафти і фінансувати свою жорстоку війну в Україні. До кінця жовтня «Нафтохім» переробив близько 34 млн барелів російської сирої нафти, принісши приблизно $2,2 млрд доходу для кремля.

Розслідування також виявило, що в той час, як обмеження ціни ЄС на російську нафту в $60 за барель поширюється на російську сиру нафту, імпортовану третіми країнами (не ЄС/G7), воно явно не поширюється на відступ, наданий Болгарії. Усі постачання російської сирої нафти у Бургас перевищували максимальну межу в період із серпня по жовтень. «лукойл» скористався цією юридичною лазівкою в санкціях, щоб отримати додатковий дохід від продажу російської нафти в межах ЄС, додавши кремлю додаткових $231 млн доходу від експорту в серпні-жовтні 2023 року.

Крім того, після санкцій ЄС логістика торгівлі російською нафтою ускладнилася, оскільки багато суден неохоче заходили в російські порти. Це призвело до збільшення незаконних перевезень російських нафтопродуктів із судна на судно (STS), які зрештою потрапляють до країн за межами Європи. Три такі передачі STS призвели до того, що нафтопродукти, вироблені на НПЗ Neftohim Burgas, потрапили у порти Флориди, Нью-Йорка і Х’юстона на загальну суму $62 млн 2023 року. За перші 10 місяців 2023 року 93% сирої нафти, імпортованої з росії, прийшли на НПЗ «Нафтохім».

Аналіз CREA також виявив, що протягом року від запровадження санкцій у водах ЄС відбулося загалом 822 із цих STS-передач російської нафти (приблизно 20 млн тонн). Приблизно половина з них сталася біля узбережжя Греції, зокрема у зоні Каламати.

Болгарія зобов’язалася скоротити тривалість свого винятку з російського нафтового ембарго на шість місяців, попередньо перенісши цей термін на березень 2024 року. Уряди повинні переконатися, що це виконано й офіційно закріплено в їхньому законодавстві.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти