У початок

Купівля Індією російської нафти досягла рекордного рівня

Імпорт нафти в Індію з росії зріс до нового рекордного рівня в квітні, ще більше скоротивши частку близькосхідних і африканських марок, до найнижчого рівня принаймні за 22 роки, показали дані Reuters, отримані з торгових джерел.

Нафтопереробники Індії, третього за величиною імпортера й споживача нафти в світі, активно купують російську нафту після того, як деякі країни уникали закупівель у москви через її повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року.

Згідно з даними, третя за величиною економіка Азії імпортувала близько 1,9 млн барелів на день (б/д) російської нафти в квітні, що приблизно на 4,4% більше, ніж у попередньому місяці. На це припадає приблизно дві п’ятих загальних закупівель країни.

Збільшення імпорту з росії збільшило частку нафти з країн СНД – Азербайджану, Казахстану й росії – до 43,6% із загальних 4,81 млн б/д, імпортованих Індією минулого місяця.

Згідно з даними, минулого місяця частка близькосхідних марок, на які традиційно припадає основна частина загального імпорту нафти, зменшилася приблизно до 44%, а африканської нафти – до 3,4%.

У квітні росія залишається головним постачальником нафти в Індію шостий місяць поспіль, за нею йдуть Ірак і Саудівська Аравія.

«Індійські нафтопереробники скоротили спотові закупівлі сортів Близького Сходу й Західної Африки, оскільки ми отримуємо російську нафту за нижчими цінами», — сказав представник індійського нафтопереробного заводу.

Імпорт нафти з росії зріс також за рахунок того, що Indian Oil Corp, провідний нафтопереробник країни, збільшив розмір річної імпортної угоди з «роснєфтью».

Згідно з даними, імпорт нафти Індією з Іраку в квітні знизився на 3,1% порівняно з попереднім місяцем, до 4-місячного мінімуму в 928 400 б/д, а імпорт із Саудівської Аравії впав на 11%, до 723 800 б/д, найменшого показника за п'ять місяців.

Зменшення закупівлі нафти на Близькому Сході призвело до зниження частки ОПЕК в імпорті нафти в Індію до рекордно низького рівня в 46%, свідчать дані.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти