У початок

КТК відновлює прокачку нафти

Каспійський трубопровідний консорціум (КТК) відновив після ремонту роботу ще одного виносного причального пристрою – ВПУ-3. Про це повідомили у трубопровідній компанії, пише «Комерсант».

«Короткочасне покращення погодних умов 23 квітня дало змогу провести водолазні роботи й відкрити кінцевий підводний трубопровідний маніфольд, що дозволило відновити перевалку нафти на зазначеному ВПУ», — повідомили у КТК.

Крім ВПУ-3, відвантаження йде і на ВПУ-1, яке компанія запустила після обстеження наприкінці березня.

Як пише видання, відновлення двох ВПУ дає компанії можливість виконувати планове відвантаження нафти без обмежень. Таким чином, КТК може розпочати роботу в штатному режимі, хоча після інциденту зі штормом міненерго рф припускало, що ремонтні роботи триватимуть до двох місяців.

Про те, що КТК перериває роботу двох із трьох ВПУ через заподіяні під час шторму пошкодження, стало відомо 22 березня.

Поломка ВПУ сталася на тлі різкого скорочення попиту на російську нафту через санкції Заходу проти росії, що вилилося в зростання дисконту на російську нафту Urals по відношенню до Brent до рекордних $34 за барель.

Суміш КТК, яка включає переважно казахстанські сорти нафти, вважається однією з альтернатив Urals.

Відповідно призупинення постачання могло призвести до зростання інтересу до Urals, але тепер цей ефект зникне. Більше того, попит на Urals може додатково знизитися до літа через небажання найбільших трейдерів купувати російську нафту після набуття чинності санкціями ЄС проти «роснєфті» й «газпром нєфті».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти