У початок

Країни ОПЕК виконали угоду на 305%

Видобуток нафти ОПЕК у вересні, п'ятому місяці добровільних скорочень, зріс на 273 тис. барелів на добу (б/д) до рівня серпня — до середнього рівня 27,75 млн б/д за рахунок Нігерії, Саудівської Аравії й Кувейту, при цьому країни організації, що беруть участь в угоді ОПЕК+, які видобували менше дозволених ним рівнів на 3,88 млн б/д, виконуючи угоду на 305%, випливає з даних вересневої доповіді ОПЕК.

«За даними вторинних джерел, загальний обсяг видобутку сирої нафти ОПЕК у вересні 2023 року склав у середньому 27,75 млн б/д, що на 273 тис. б/д вище порівняно з попереднім місяцем. Видобуток нафти збільшився переважно в Нігерії, Саудівській Аравії й Кувейті, тоді як видобуток у Венесуелі й Екваторіальній Гвінеї знизився», — йдеться у доповіді.

Таким чином, ОПЕК виконала операцію ОПЕК+ на 305%, скорочуючи видобуток на 3,88 млн б/д понад квоти.

ОПЕК+ у травні 2020 року скоротив видобуток нафти на 9,7 млн б/д через падіння попиту на нафту, спричинене пандемією. З серпня 2022 року альянс перейшов до фінального етапу виходу з цих скорочень, але з листопада знову скоротив видобуток — на 2 млн б/д від рівня, який був максимально можливим для серпня. Це рішення діє до кінця 2023 року. За підсумками засідання 4 червня ОПЕК+ оголосив про продовження своєї угоди на 2024 рік і зниження з наступного року цільового рівня видобутку нафти на 1,4 млн барелів.

Крім того, росія в березні почала скорочення видобутку нафти понад квоти — на 500 тис. б/д. У квітні до неї приєдналися й інші члени ОПЕК+, включаючи Саудівську Аравію, яка також вирішила добровільно знижувати видобуток на 500 тис. барелів. У результаті загальне добровільне зниження видобутку становило 1,66 млн барелів. Воно триватиме до кінця 2024 року.

Ер-Ріяд і москва мають і додаткові добровільні скорочення. Саудівська Аравія з липня скорочує свій видобуток додатково на 1 млн б/д, доки рішення діє до кінця року. Своєю чергою росія із серпня додатково скорочує експорт: першого місяця на 500 тис. б/д, а у вересні-грудні — на 300 тис. б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти