У початок

Китайська нафтопереробка зросла у травні на 15,4%

Пропускна здатність нафтопереробного заводу в Китаї в травні зросла на 15,4% порівняно з роком раніше, показали дані в четвер, оскільки нафтопереробники відновили роботу установок після планового ремонту, а незалежні нафтопереробники обробляли дешевий імпорт. Про це повідомляє Reuters.

За даними Національного бюро статистики (NBS), загальна пропускна спроможність нафтопереробного заводу (НПЗ) в другому за величиною споживачі нафти в світі минулого місяця склала 62 млн метричних тонн.

Травневі показники являють собою друге за величиною місячне загальне число в історії, перевищене лише на 63,3 млн метричних тонн у березні цього року.

Травневий видобуток становив еквівалент 14,6 млн б/д порівняно з 12,7 млн б/д роком раніше. Це зростання пояснюється низькою базою 2022 року, що відображає вплив значних карантинних заходів через COVID-19.

Квітневий обсяг пропускної здатності склав 61,1 млн метричних тонн, або 14,87 млн б/д.

Повернення потужностей нафтопереробного заводу після ремонтних робіт підвищило попит. Нафтопереробні заводи Sinopec Zhenhai і Jinling знову відкрилися після закриття в квітні, а державний нафтопереробний завод PetroChina в Чанціні потужністю 100 тис. б/д також відновив роботу наприкінці травня.

Відповідно до даних, зібраних китайською консалтинговою компанією Longzhong, робочі рівні китайських державних НПЗ були дещо нижчими – 76% у травні проти приблизно 77% у квітні.

Однак незалежні нафтопереробники в нафтовому центрі провінції Шаньдун змогли збільшити обсяги, оскільки вони імпортували дешеву сиру нафту з росії, Ірану й Венесуели, що перебуває під санкціями, маючи значно підвищену маржу.

Нафтопереробні заводи залишаються високими, навіть якщо попит на паливо падає на тлі часткового економічного відновлення.

Слабкість у секторах нерухомості й будівництва вплинула на попит на дизельне пальне, тоді як погіршення економічної ситуації призвело до зниження пов’язаного з подорожами попиту на бензин і гас, а також на високоякісні нафтохімічні продукти, що використовуються у пластмасах, фарбах і фармацевтичних продуктах.

Проте очікується, що нафтопереробники підвищать пропускну здатність для подальшого збільшення запасів напередодні літнього сезону подорожей.

Імпорт сирої нафти в Китай у травні підскочив до третього найвищого рівня за всю історію, склавши 51,44 млн метричних тонн, або 12,11 млн б/д, згідно з даними Головного митного управління, оприлюдненими минулого тижня.

Дані NBS також показали, що видобуток сирої нафти в Китаї в травні становив 18,1 млн метричних тонн, приблизно 4,3 млн б/д, проти 17,6 млн тонн 2022 року.

Видобуток природного газу зріс на 7,2%, до 19 млрд кубометрів, порівняно з торішніми 17,7 млрд кубометрів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти