У початок

Китайські НПЗ у жовтні працювали повільніше через зменшення маржі

Пропускна здатність нафтопереробних заводів (НПЗ) у Китаї в жовтні знизилася з максимумів попереднього місяця на тлі ослаблення промислового попиту на паливо й зменшення маржі переробки, повідомляє Reuters.

Загальна пропускна спроможність китайських НПЗ становила 63,93 млн метричних тонн, свідчать дані Національного бюро статистики (NBS).

Це було еквівалентно 15,05 млн барелів на добу (б/д), що є незначним уповільненням порівняно з вересневим рекордом у 15,48 млн б/д.

Однак показники пробігу були на 9,1% вищими, ніж торік у жовтні, коли повсюдні пандемічні обмеження знизили споживання палива для транспорту.

Імпорт сирої нафти в Китай у жовтні зріс на 13,5% порівняно з аналогічним періодом торік – до 11,53 млн б/д, хоча зростання з вересня було відносно повільним і становило 3,6%.

Заводська діяльність у Китаї несподівано скоротилася в жовтні, тоді як невиробничий PMI також вказав на уповільнення в сфері послуг і великого будівельного сектора, вказуючи на ослаблення внутрішнього попиту на паливо.

«Китайські НПЗ почали скорочувати переробку з другої половини жовтня на тлі ослаблення рентабельності й зимового ремонту, причому найбільше скорочення відбулося на заводах Shandong teapots, оскільки у деяких закінчуються квоти на імпорт сирої нафти», — сказала Емма Лі, аналітик нафтових ринків Китаю компанії Vortexa в Сингапурі.

Приватні нафтопереробники в провінції Шаньдун зіткнулися з особливим тиском на свою маржу через конкуренцію за обмежені постачання російської нафти й високі ціни на венесуельські постачання після послаблення санкцій США.

Раніше Reuters повідомляв, що середня маржа переробки на «чайниках» скоротилася до 450 юанів ($61,50) за тонну в жовтні з піку в майже 1 200 юанів у березні.

За даними консалтингової компанії Vortexa, запаси сирої нафти на суші зросли приблизно на 2 млн барелів за останні два тижні місяця, досягнувши 958 млн барелів станом на 2 листопада.

Дані NBS також показали, що внутрішній видобуток сирої нафти в жовтні становив 17,33 млн метричних тонн, або 4,1 млн б/д, порівняно з 17,2 млн тонн 2022 року.

Видобуток природного газу зріс на 2,6% порівняно з роком раніше – до 19,0 млрд кубометрів – порівняно з 18,5 млрд кубометрів торік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти