У початок

Китайські НПЗ купують російську нафту зі знижками – Financial Times

Приватні нафтопереробники Китаю непублічно купують російську нафту зі значними знижками, оскільки європейські країни припиняють власні закупівлі й розглядають потенційне ембарго через війну в Україні. Про це пише Financial Times.

Суднові брокери й оператори, на яких посилається видання, кажуть, що як мінімум шість супертанкерів місткістю до 2 млн барелів нафти уклали угоди щодо відправки російської нафти марки Urals із Європи до Азії — переважно в КНР та Індію. Деякі «бочки» нафти Urals можуть бути з Казахстану.

Грецькі компанії Nissos Rhenia і Julius Caesar, Baltic Sunrise, зафрахтована Trafigura, індонезійська Pertamina Prime, а також Searacer, Elandra Denali й Elandra Everest, що перебувають в управлінні Vitol, відвантажували російську нафту на кораблі в Європі.

Повідомляється, що інші угоди могло бути укладено в приватному порядку.

Голова відділу зв'язків з інвесторами бельгійської танкерної групи Euronav Браян Галлахер зазначив, що таке відвантаження російської нафти на більші кораблі для постачання в Азію має незвичний вигляд. Але знижена ціна на нафту марки Urals, що ає змогу заощаджувати до 35 доларів на барелі порівняно з Brent (106 доларів за барель), є хорошою мотивацією для китайських НПЗ.

У Європі цю нафту переправляють із суден середнього розміру на більші в портах на данському півострові Скау й у роттердамському порту.

«Поза всяким сумнівом, із початку російського вторгнення ми спостерігаємо суттєве зростання постачання сирої нафти Urals на нафтових танкерах у східному напрямку», — пояснив Генрі Курра з відділу глобальних досліджень лондонської компанії Braemar Shipping Services.

За даними аналітичної компанії Kpler, цього місяця Китай закупить російської сирої нафти й нафтопродуктів приблизно на 86 тис. барелів на день більше, ніж у середньому торік.

Водночас аналітики кажуть, що такий незначний приріст китайських закупівель може вказувати на те, що москві складніше знаходити нових клієнтів на свою нафту й нафтопродукти, ніж це вважалося раніше.

«Те, що Китай купуватиме більше російської нафти, цілком природно, проте за КНР спостерігають уважніше, ніж, наприклад, за Індією», — пояснила Джейн Се, старший нафтовий аналітик компанії Kpler.

Як повідомляв enkorr, найбільший у світі незалежний нафтотрейдер Vitol цього тижня завантажив партію російської нафти ESPO Blend для Об’єднаних Арабських Еміратів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти