У початок

Китай використовує запаси сирої нафти, одночасно збільшуючи нафтопереробку

У вересні китайські нафтопереробники вдруге за три місяці скоротили запаси сирої нафти, попри падіння імпорту переробляючи рекордні обсяги нафти. Про це повідомляє Reuters.

Нафтопереробники отримали близько 240 тис. барелів на день (б/д) із запасів у вересні, що різко змінилося порівняно з серпнем, коли вони додали приблизно 1,32 млн б/д у сховища.

Нафтопереробники також використовували запаси в липні, коли переробка на НПЗ перевищила загальний обсяг доступної сирої нафти на 510 тис. б/д.

Зменшення запасів у вересні й липні відбулося, коли китайські нафтопереробники збільшили пропускну здатність, щоб задовольнити зростаючий внутрішній попит і збільшення експорту палива. Крім того, сильне зростання світових цін на нафту знизило стимули підтримувати імпорт сирої нафти на високому рівні.

Китай не розголошує обсягів сирої нафти, що надходить у стратегічні й комерційні запаси або виходить із них, але оцінку можна зробити, віднявши кількість переробленої нафти із загального обсягу сирої нафти, доступної за рахунок імпорту і внутрішнього виробництва.

Згідно з даними, опублікованими 18 жовтня Національним бюро статистики країни, нафтопереробні заводи Китаю переробили 63,62 млн метричних тонн у вересні, що еквівалентно рекордно високому добовому показнику в 15,48 млн б/д.

Загальний обсяг доступної сирої нафти у вересні становив 62,61 млн метр. тонн, що складається з імпорту 45,74 млн і 16,87 млн внутрішнього виробництва.

Загальна сума еквівалентна 15,24 млн б/д, тобто переробка перевищила доступну сиру нафту на 240 тис. б/д.

Однак Китай імпортував великі обсяги сирої нафти в першій половині року, що означає, що протягом перших дев'яти місяців року він все ще додав запаси.

Загальний обсяг доступного як імпорту, так і внутрішнього видобутку в період із січня по вересень становив 15,54 млн б/д, тоді як переробка на НПЗ становила 14,84 млн б/д, таким чином близько 700 тис. б/д було додано до запасів у перші три квартали 2023 року.

Це означає, що китайські нафтопереробники фактично створюють військову скриню зі збереженої сирої нафти, що дозволяє їм продовжувати працювати на своїх заводах на високих показниках, скорочуючи імпорт сирої нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти