У початок

Китай у жовтні збільшив запаси зберігання сирої нафти

Китай відновив збільшення запасів сирої нафти в жовтні, оскільки переробка на нафтопереробних заводах (НПЗ) знизилася з рекордно високого рівня, а імпорт дещо зріс із вересня. Про це повідомляє Reuters.

Близько 560 тис. барелів на день (б/д) було закладено в запаси в жовтні, виходячи з розрахунків з використанням офіційних даних щодо імпорту, внутрішнього виробництва й пропускної здатності нафтопереробного заводу (НПЗ).

Це змінилося порівняно з вереснем, коли нафтопереробники торкнулися запасів, переробляючи на 240 тис. б/д більше, ніж було доступно за рахунок імпорту і внутрішнього виробництва.

Нафтопереробники найбільшого у світі імпортера сирої нафти використовували запаси за три місяці 2023 року, у квітні, липні й вересні.

Проте протягом семи місяців, що залишилися до жовтня, відбулося збільшення запасів, досить велике, щоб із лишком компенсувати вилучення, приблизно 680 тис. б/д зберігалося протягом перших 10 місяців року.

Китай не розголошує обсягів сирої нафти, що надходить у стратегічні й комерційні запаси або виходить із них, але оцінку можна зробити, віднявши кількість переробленої нафти від загального обсягу сирої нафти, доступної за рахунок імпорту і внутрішнього виробництва.

Відповідно до даних Національного бюро статистики, опублікованих 15 листопада, китайські НПЗ переробили 63,93 млн метричних тонн сирої нафти в жовтні, що еквівалентно 15,05 млн б/д.

Видобуток знизився з вересневих рекордних 15,48 млн б/д, в основному через те, що внутрішня маржа скоротилася на тлі уповільнення зростання попиту, а експорт зменшився, оскільки нафтопереробники зіткнулися з обмеженнями квот.

Імпорт сирої нафти становив 48,97 млн метричних тонн, а внутрішній видобуток становив 17,33 млн. Це дало загальну суму 66,3 млн, що еквівалентно 15,61 млн б/д.

Якщо відняти пропускну здатність НПЗ із загальної доступної сирої нафти, залишається надлишок обсягом 560 тис. б/д, який буде розміщено в комерційних або стратегічних запасах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти