У початок

Китай швидко закуповує російську нафту Sokol – Bloomberg

Нафтопереробні підприємства Китаю почали стрімко закуповувати дедалі більші обсяги російської нафти марки Sokol на тлі відмови від неї Індії через санкції, пише Bloomberg.

Згідно з даними аналітичної компанії Kpler, у лютому китайські приватні НПЗ приймали в середньому 168 тис. барелів нафти марки Sokol на день, що втричі перевищує січневі показники і набагато випереджає показник 53 тис. барелів 2023 року, зазначається в публікації.

Тим часом потоки нафти в Індію цього місяця становили близько 119 тис. барелів на день (б/д) після зупинки в січні й грудні, але нижче, ніж 140 тис. барелів торік.

В агентстві зауважили, що Індія й Китай стали основними імпортерами російської нафти. Проте з кінця 2023 року індійські покупці почали поступово відмовлятися від російських постачань, пояснюючи це проблемами з платежами, а також розбіжностями щодо знижок. Китай, у свою чергу, закупив Sokol зі знижкою близько 50 центів за барель щодо стандарту ICE Brent.

У виданні дійшли висновку, що підтвердженням перебоїв постачань російської нафти в Індію є те, що близько 15 млн барелів нафти Sokol, призначених для постачання в цю країну, зараз перебувають на танкерах, що простоюють біля берегів Малайзії й Південної Кореї.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти