У початок

Китай активно купує газ, підписуючи максимальну кількість угод

Китай активно купує природний газ, і офіційні особи раді, що імпортери продовжують укладати угоди навіть після послаблення глобальної енергетичної кризи. Про це повідомляє Bloomberg.

Зі слів джерел, які спілкувалися з політиками, уряд продовжує підтримувати зусилля державних покупців щодо підписання довгострокових контрактів і навіть інвестування в експортні об’єкти, щоб зміцнити енергетичну безпеку до середини століття.

Країна на шляху до того, щоб стати найбільшим у світі імпортером скрапленого природного газу 2023 року. І третій рік поспіль китайські компанії погоджуються купувати його більше на довгостроковій основі, ніж будь-яка окрема країна, згідно з даними, зібраними Bloomberg News.

Китай дивиться в майбутнє, щоб уникнути повторного дефіциту енергії, а також намагається стимулювати економічне зростання. Довгострокові контракти на СПГ привабливі, оскільки постачання обіцяють за відносно стабільною ціною порівняно зі спотовим ринком, де газ різко зріс до рекордного рівня після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«Енергетична безпека завжди була пріоритетом для Китаю, — сказав Тобі Копсон, керівник відділу торгівлі та консультування Trident LNG у Шанхаї. – Достатня пропозиція в портфоліо дозволяє їм керувати майбутньою волатильністю. Я сподівався побачити більше».

Зусилля з укладання угод допоможуть підтримати глобальні експортні проєкти, посилюючи роль морського палива в енергетичному балансі. І в міру того, як постачальники починають залучати китайських імпортерів, вплив Пекіна на ринку зростатиме.

Китай почав наполягати на довгострокових контрактах 2021 року після покращення відносин із США. У той час як торік імпорт скоротився частково через слабкий попит на тлі обмежень Covid, китайські покупці відновили рух після повномасштабного вторгнення кремля в Україну, перекривши газовий трубопровід у Європу.

Унаслідок цього високі ціни й глобальна конкуренція за суперохолоджене паливо стали швидким уроком для розуміння потреби стабільних постачань. Частина поштовху Китаю до енергетичної безпеки полягає в тому, щоб диверсифікувати імпорт між різними країнами як подушку від подальших геополітичних зривів.

Кілька інших імпортерів, включаючи Індію, також прагнуть підписати додаткові угоди, щоб уникнути майбутнього дефіциту й зменшити залежність від спотових постачань. Проте Китай укладає контракти набагато швидшими темпами. Цього року, згідно з підрахунками Bloomberg, 33% довгострокових обсягів СПГ, які мають підписаний проєкт, пішли в Китай.

Минулого місяця державна China National Petroleum Corp. уклала 27-річну угоду з Катаром і взяла частку в масштабному проєкті розширення експортера, а ENN Energy Holdings Ltd. підписала контракт на десятиліття з американським розробником Cheniere Energy Inc. Постачання за обома контрактами планується розпочати вже 2026 року.

Незабаром очікуються нові угоди, оскільки перемовини охоплюють зали засідань від Сингапуру до Х’юстона. Державні гіганти, включаючи Cnooc Ltd. і Sinopec, провадять перемовини з США, а менші фірми, такі як Zhejiang Provincial Energy Group Co. і Beijing Gas Group Co., зі слів трейдерів, також шукають угоди.

Трейдери зазначають, що Катар провадить перемовини з кількома китайськими покупцями щодо контрактів на продаж, які можуть тривати понад 20 років. Sinopec – одна з компаній, які домовляються про інвестування в розробку газу в Саудівській Аравії, яка може включати будівництво потужностей для експорту палива, повідомляв Bloomberg у травні.

Ці угоди допоможуть забезпечити приблизно дюжину нових імпортних терміналів, будівництво яких планується розпочати в прибережних містах Китаю в цьому десятилітті. Зі слів норвезького консультанта Rystad Energy, до 2033 року імпорт СПГ може зрости до 138 млн тонн, що приблизно вдвічі перевищує поточний рівень.

«Наразі більше половини попиту Китаю на СПГ з 2030 по 2050 рік залишається без контрактів», — сказав Сі Нань, аналітик Rystad.

Уряд не змушує компанії підписувати угоди, а трейдери зазначають, що підписуватимуть лише ті угоди, які мають привабливі для них ціни. Китайські покупці також використовують нові контракти на СПГ, щоб розширити портфоліо й розблокувати вигідні торгові можливості.

Однак перспективи зростання попиту не впевнені, особливо враховуючи те, що Китай нарощує видобуток газу вдома, а сухопутні постачання з росії можуть зрости, якщо буде побудовано нові трубопроводи. Минулого місяця старший аналітик Cnooc Се Сюгуан попередив, що надлишок пропозиції збільшує ризик того, що імпортні термінали СПГ будуть простоювати частіше.

Проте перебої з електроенергією та її дефіцит за останні кілька років змінили мислення китайських політиків, які тепер віддають перевагу енергетичній безпеці, а не імпортерам палива, які стикаються з можливою надлишковою пропозицією, зі слів трейдерів, ознайомлених зі стратегією уряду.

Брак вугілля — основного палива в Китаї для виробництва електроенергії — спричинив широкомасштабне скорочення електроенергії для заводів на короткий період 2021 року, тоді як падіння виробництва гідроенергії спричинило дефіцит 2022 року, уповільнивши економічне зростання. У відповідь країна пообіцяла збільшити потужності видобутку, і виробництво зросло до рекордного рівня, зберігаючи добре запаси сховищ і скорочуючи імпорт минулого року.

Тепер політики хочуть зробити те саме з газом. Зі слів близьких до уряду джерел, Пекін підштовхує енергетичні гіганти також збільшити видобуток газу вдома, скорочуючи витрати на буріння для підвищення самозабезпечення.

«З огляду на те, що нові трубопроводи обговорюються, але ще не завершені, китайські покупці все ще прагнуть забезпечити постачання» з ринку СПГ, сказав Міхал Мейдан, керівник відділу китайських енергетичних досліджень Оксфордського інституту енергетичних досліджень.

Чим більше угод підписує Китай, тим більше він контролює глобальні постачання СПГ. Китай уже відіграє ключову роль у збалансуванні ринку, перепродаючи свої контрактні постачання найбільш нужденним покупцям, коли попит всередині країни слабкий, і ця тенденція буде зростати, коли нові угоди почнуться цього десятиліття.

«Великі й відоміші покупці, як правило, володіють більшою силою в перемовинах порівняно з меншими або новими гравцями, — сказав Сі Райстад. – Продовження підписання довгострокових контрактів є логічним рішенням».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти