У початок

Казахстан у вересні збільшив видобуток нафти, перевищивши квоту ОПЕК+

Казахстан збільшив видобуток сирої нафти у вересні на 10% порівняно з серпнем, до 6,55 млн тонн, перевищивши квоти ОПЕК+, свідчать джерела й розрахунки Reuters.

Казахстан був однією з країн, яка відстає в угоді ОПЕК+ з обмеження видобутку нафти, постійно перевищуючи квоту групи на видобуток. Для країни Центральної Азії це становить 1,468 млн барелів на день (б/д).

ОПЕК+ покладається на дані з вторинних джерел, таких як консультанти та аналітичні центри, які використовують коефіцієнт перетворення барель/тонна 7,5-7,6. З урахуванням цього співвідношення видобуток нафти в Казахстані минулого місяця досяг 1,638 млн б/д, що на 170,2 тис. б/д перевищує квоту.

Згідно з підрахунками Reuters, використовуючи ставку 7,3 за барель/тонну, яку раніше застосовував Казахстан, минулого місяця він все одно перевищив свої обмеження видобутку на 126,5 тис. б/д, видобувши 1,6 млн б/д.

«Видобуток нафти без урахування газового конденсату у вересні був на плановому рівні», — йдеться у коментарі Міненерго країни. Як зазначається, Казахстан компенсував надлишкові обсяги відповідно до плану компенсації.

У коментарі також ідеться, що країна значною мірою компенсує перевиробництво у жовтні через ремонт гігантського родовища Кашаган і припинення видобутку нафти на ньому.

Казахстан зобов'язався до вересня 2025 року компенсувати видобуток нафти, що перевищує квоту ОПЕК+ у першій половині цього року.

ОПЕК заявила 2 жовтня, що на засіданні групи моніторингу Ірак, Казахстан і росія підтвердили, що вони досягли повної відповідності й компенсації перевидобутку нафти згідно з графіками, представленими на вересень.

Видобуток у вересні у Казахстані зріс завдяки збільшенню видобутку на родовищі Тенгіз на 30%, до 687 160 б/д, завдяки завершенню технічного обслуговування, згідно з даними джерел і розрахунками Reuters.

За даними ОПЕК+, Казахстан скоротив видобуток нафти у серпні до 1,450 млн б/д з 1,565 млн б/д через ремонт Тенгізу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти