У початок

Казахстан прогнозує повне поновлення роботи КТК у жовтні

Каспійський трубопровідний консорціум (КТК) відновить роботу у повноцінному режимі у жовтні. На це сподівається міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков.

«Як відомо, на сьогодні на КТК із трьох ВПУ (виносна причальна установка) працює одна. Через ремонтні роботи на Кашагані робота однієї ВПУ КТК є достатньою для поточних обсягів. Повноцінна робота КТК очікується в жовтні поточного року», — сказав Акчулаков на засіданні уряду у вівторок, передає «Інтерфакс».

Міністр також зазначив, що за січень-вересень 2022 року експорт нафти становив 46,8 млн тонн нафти, або 96% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Як повідомлялося, 22 серпня КТК призупинив експлуатацію ВПУ-1 та ВПУ-2 через пошкодження танків плавучості. В умовах повної готовності до проведення робіт і погоди заміна кожного агрегату займе місяць, зазначали в консорціумі.

Нафтопровід КТК, що проходить через територію росії, — основний експортний маршрут для казахстанської нафти (на неї припадає більше 80% від обсягів, що прокачуються трубопроводом), понад 20 років працював без збоїв.

Протягом останнього року система постійно стикається з проблемами обмеження прокачування через різні зовнішні чинники, зокрема аварії з розливом нафти в серпні 2021 року, пошкоджень ВПУ при штормі в березні 2022 року, обстеження акваторії морського терміналу на наявність вибухонебезпечних об'єктів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти