У початок

Казахстан може наростити постачання нафти в Німеччину

Казахстан може збільшити постачання своєї нафти до Німеччини, не виключає президент республіки Касим-Жомарт Токаєв, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Казахстан почав здійснювати постачання нафти в Німеччину через трубопровід «дружба». З початку поточного року вже реалізовано постачання обсягом 90 тис. тонн. Є потенціал доведення цього показника до 1,2 млн тонн на рік з можливістю його збільшення в майбутньому», – сказав Токаєв на саміті «Центральна Азія – Європейський Союз» у Чолпон-Аті у п'ятницю.

Як повідомляв раніше заступник генерального директора з транспортування АТ «КазТрансОйл» (КТО) Ерік Сагієв, КТО отримує заявки на збільшення транспортування казахстанської нафти нафтопроводом «дружба» до Німеччини, але рішення про збільшення постачання залежатиме від російських партнерів.

З його слів, на 2023 рік компанія має квоту від російської «транснєфті» на транспортування 1,2 млн тонн казахстанської нафти до Німеччини.

Заступник гендиректора поінформував, що плани прокачування на наступний рік обговорюються наприкінці третього – початку четвертого кварталу.

Казахстанська нафта постачається «дружбою» на нафтопереробний завод у місті Шведті, який перебував у власності «роснєфті», але у вересні 2022 року НПЗ було переведено під контроль Федерального мережевого агентства ФРН. На частку Rosneft Deutschland (структура «роснєфті») припадало близько 12% німецьких нафтопереробних потужностей, вона була одним із найбільших гравців на місцевому паливному ринку. Потужність НПЗ у Шведті становить 11,6 млн тонн нафтопродуктів на рік. Завод з етапу проєктування історично був пов'язаний із нафтопроводом «дружба» й російськими родовищами нафти.

АТ «КазТрансОйл» – національний оператор магістрального нафтопроводу. Входить у групу АТ НК «КазМунайГаз». Має диверсифіковану мережу магістральних нафтопроводів протяжністю 5,4 тис. кілометрів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти