У початок

Імпорт СВГ у серпні збільшився на 9%

Також є російською мовою

Постачання імпортного автогазу в Україну за 29 днів серпня становили 135 тис. т, що більше на 12 тис. т порівняно з аналогічним періодом минулого місяця. Очікується, що за підсумком місяця імпорт складе близько 145 тис. т. Про це повідомили в Консалтинговій групі «А-95».

Імпорт скрапленого газу з Росії досяг 64 тис. т. Практично половину обсягів склали відвантаження Socar New Еnergy. Найбільшим імпортером є «БРСМ-Нафта», яка збільшила закупівлю від цього виробника втричі порівняно з липнем, до 10,4 тис. т. Серед інших одержувачів – «Сокар» (8 тис. т, +22%), «КЛО» (2 тис. т, +250%) і «Маддокс-Україна» (3,3 тис. т, +750%).

Без значних змін здійснювалися постачання для WOG (2, 6 тис. т) і «Надєжди» (1,4 тис. т). При цьому відвантаження «Автотрансу» ресурсу «Роснафти» скоротилися в 4,5 раза, до 0,4 тис. т. Як повідомили в компанії, зниження пов'язано із затримками на залізниці: «Багато вагонів стоять перед українським кордоном, точних причин, з чим це пов'язано, ми не знаємо».

Імпорт «Гран Прі Ойл» досяг 12,2 тис. т, що відповідає обсягам минулого місяця.

Постачання ресурсу «ІНК» у серпні склали 9,5 тис. т, що більше на 46%, ніж за аналогічний період минулого місяця. Як раніше повідомляв enkorr, українські трейдери законтрактували на серпень у цього виробника близько 10 тис. т. Основним одержувачем ресурсу є компанія «Євромін Енерджі» (6,5 тис. т). У кінці серпня вперше імпортувала газ ІНК компанія «Надєжда». Полтавський оператор – 1 тис. т.

Через плановий ремонт ТШО знизила на 10% постачання для всіх контрагентів. При цьому в кінці місяця близько 1 тис. т ресурсу імпортувала «БРСМ-Нафта», яка в перших двох декадах серпня 2021 р. ресурс ТШО не привозила.

«Жаікмунай» відправив в Україну 3,3 тис. т. Одержувачами ресурсу виступили компанії «Євромін Енерджі» (1,5 тис. т), «Надєжда» (0,45 тис. т), Gaztron (0,25 тис. Тт) і по 350 т – «Автотранс», «Західекотоп» і ФОП «Решотка». Gas Processing постачив у серпні для «Євромін Енерджі» 2,3 тис. т ресурсу.

Імпорт з Білорусі зріс на 13% і склав 18 тис. т. Зокрема, на постачання «БНК» і Речицького ГПЗ припало до 8,3 тис. т.

Постачання СВГ через західний кордон зросли на 20% – до 10 тис. т. Зокрема, «Надєжда» оформила 630 т скрапленого газу з Італії.

Імпорт СВГ морським транспортом збільшився на 1,5 тис. т – до 12,5 тис. т. Зокрема, 7,5 тис. т провела розмитнення «Укртатнафта» в Одесі. Решта 5 тис. т було розмитнено компанією «Ультрамарин трейдинг» у Миколаєві.

Більшість трейдерів оцінюють поточний ресурсний стан ринку як збалансований, хоч і неоднорідний. Так, у низки торговців спостерігається надлишок газу, тоді як інші відчувають легкий дефіцит. «Раніше в пікові місяці нам було потрібно не менше 150 тис. т імпорту, однак зараз ринок сильно диверсифікувався, і газ зі східних переходів уже не йде в південні регіони, де добре працює море, а західні регіони все активніше підживлюються зі Східної Європи. Таким чином, необхідний обсяг товару в дорозі, на колесах скоротився», – поділився спостереженнями представник великої трейдингової компанії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти