У початок

Хусити не завадили: танкер з вантажем «арктик СПГ-2» пройшов Суецький канал

Танкер Pioneer, що підпав під санкції США за участь у «тіньовому» експорті скрапленого природного газу з проєкту «арктик СПГ-2», пройшов через Суецький канал, який росія обходила з початку року через загострення ситуації в Червоному морі, випливає з даних LSEG.

За даними влади США, які посилаються на знімки з супутників, Pioneer отримав вантаж із проєкту «новатека» «арктик СПГ-2» на початку серпня, потім його було помічено під час перевалки за схемою «борт-біля-борту» неподалік Суецького каналу на газовоз New Energy.

Світові виробники палива були змушені змінювати логістику своїх маршрутів до Азії на обхідний шлях навколо Африки замість проходу через Суецький канал після нападів хуситів, які порушили торгівлю головним маршрутом зі сходу на захід, на який припадає близько 12% світового судноплавства.

Шлях через Суецький канал і Малаккська протока є основними для СПГ «новатека», який експортує газ в Азію цим маршрутом після закриття навігації Північним морським шляхом у зимовий період.

З січня цього року до відкриття навігації Північним морським шляхом газ із проєкту «новатека» «ямал-СПГ» було переспрямовано в Азію в обхід Червоного моря маршрутом через мис Доброї Надії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти