У початок

Головним постачальником нафти в Китай вже 12-й місяць поспіль залишається росія

росія була найбільшим постачальником нафти в Китай у квітні протягом 12-го місяця, причому обсяги зросли на 30% порівняно з роком раніше, як показали офіційні дані, оскільки нафтопереробники продовжували заробляти на постачаннях зі знижками, тоді як постачання з Саудівської Аравії впали на чверть через підвищення цін. Про це повідомляє Reuters.

Згідно з даними Головного митного управління країни, обсяг імпорту Китаєм сирої нафти з росії, включаючи постачання, що надсилаються по трубопроводах і морем, становив 9,26 млн метричних тонн минулого місяця, або 2,25 млн барелів на день (б/д).

Це менше порівняно з березневими 2,55 млн б/д і рекордом у червні 2023 року в 2,56 млн б/д.

Відповідно до щомісячного звіту МЕА про ринок нафти, у квітні росія скоротила постачання сирої нафти на 150 тис. б/д, до 9,3 млн б/д. Це все ще на 200 тис. б/д перевищує цільовий показник видобутку, погоджений з іншими великими виробниками.

Імпорт з росії з початку року зріс на 17% порівняно з роком раніше — до 37,79 млн тонн, або близько 2,28 млн б/д, що становить 21% від загального обсягу імпорту до найбільшого в світі імпортера сирої нафти.

Імпорт із Саудівської Аравії, яка останнім часом була найбільшим постачальником Китаю в квітні 2023 року, становив 6,34 млн тонн, або 1,54 млн б/д, що на 25% менше, ніж роком раніше.

Королівство підвищило квітневу ціну продажу нафти для Азії до $1,70 за барель вище від середнього рівня Оману/Дубаю, порівняно з $1,50 раніше.

Імпорт з Малайзії, основного перевантажувального центру нафти з Ірану й Венесуели і четвертого за величиною джерела імпорту, майже не змінився порівняно з минулим роком і становив приблизно 980 тис. б/д.

Під час візиту у Сингапур і Малайзію цього місяця офіційний представник США висловив деяку стурбованість щодо перевалки, зазначивши, що здатність Ірану перевозити нафту залежить від постачальників послуг, що базуються в Малайзії, причому нафта перевозиться поблизу Сингапуру й по всьому регіону.

Дані також зафіксували 0,19 млн тонн імпорту з Венесуели, збільшивши обсяг з початку року до 0,92 млн тонн, або 55 тис. б/д, на тлі тимчасового послаблення санкцій США проти Каракасу.

Санкції було повторно запроваджено минулого місяця після того, як США заявили, що президент Ніколас Мадуро не виконав передвиборчих зобов'язань.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти