У початок

Голова Єврокомісії не змогла вмовити Орбана розблокувати санкції проти російської нафти

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відвідала Будапешт для зустрічі з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Про це повідомив речник Єврокомісії Ерік Мамер, інформує «Європейська правда».

«Президентка Урсула фон дер Ляєн сьогодні пообіді прямує в Угорщину для зустрічі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном. Вони обговорять питання, пов’язані з європейською безпекою постачання енергоресурсів», – написав Мамер 9 травня.

За підсумками візиту в Будапешт фон дер Ляйєн підтвердила, що метою візиту було обговорення шостого пакету санкцій ЄС, ухвалення якого блокує влада Угорщини.

«Сьогоднішня вечірня дискусія з прем’єр-міністром Віктором Орбаном була корисною для прояснення питань, пов’язаних із санкціями й енергетичною безпекою. Ми досягли прогресу, але потрібна подальша робота. Я скликаю консультацію з регіональними гравцями, щоб посилити регіональну співпрацю з нафтової інфраструктури», – написала вона за підсумками перемовин на своїй сторінці у Twitter.

Як повідомлялося раніше, у понеділок, 9 травня, голова МЗС Угорщини Петер Сіярто вчергове заявив, що країна не підтримає запровадження нафтового ембарго проти росії попри складні переговори, які тривають з минулого тижня, і запропоновані їй поступки.

Уже майже тиждень посли ЄС обговорюють, але так і не можуть дійти згоди щодо шостого пакету антиросійських санкцій. Він передбачає поступове запровадження заборони на закупівлю російської нафти.

Минулої п'ятниці прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країні потрібно п'ять років для відмови від російської нафти. Він також заявив, що відкидає нинішні пропозиції ЄС щодо заборони на постачання російської нафти в ЄС.

Водночас, за даними агентства Bloomberg, у ЄС пропонують надати Угорщині, Словаччині й Чехії змогу зберегти імпорт російської нафти до 2024 року. При цьому, на пропозицію Єврокомісії, решті країн союзу доведеться відмовитися від імпорту нафти з рф до кінця цього року. Угорщина ж стверджує, що їй потрібно 5 років.

Зазначимо, що шостий пакет санкцій проти рф передбачає нафтове ембарго, заборону перевезення і страхові послуги для перевезення російської нафти, заборону мовлення трьох державних телеканалів, а також відключення «сбєрбанку» і ще двох банків від SWIFT.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти