У початок

Глобальна маржа з виробництва бензину падає через повільний літній сезон

Нафтопереробники заробляють менше грошей, продаючи свій бензин, оскільки попит у пік літнього сезону не відповідає очікуванням, коли багато з них збільшили виробництво.

Низька активність на ринках бензину перевернула багаторічні рекордні прибутки від продажу транспортного палива. У США, найбільшому у світі ринку бензину, нафтопереробники збільшили виробництво, очікуючи на зростання попиту, якого так і не відбулося. Згідно з урядовими даними, попит на бензин у США становив 9 млн барелів на день (б/д) у перший тиждень червня, що на 1,7% нижче від торішнього показника й найнижче за сезон з 2021 року.

В Азії слабкість на ринку бензину вже призвела до скорочення виробництва, і нафтопереробні підприємства в країнах регіону, ймовірно, скорочуватимуть випуск далі наступні кілька тижнів. Це може знизити світовий попит на сиру нафту.

Ціни на нафту Brent упали приблизно на 9% з піка середини квітня до приблизно $83 за барель, нещодавно через побоювання, що група виробників ОПЕК+ збільшить пропозицію на ринку. Минулого тижня група виробників попередила, що повільний початок літнього сезону водіння й низька маржа негативно впливають на настрої.

Навіть з падінням цін на нафту прибуток азійських нафтопереробників від виробництва бензину з бареля Brent знизився вдвічі в останній тиждень травня — до приблизно $4 за барель. Зі слів аналітика Wood Mackenzie Пріті Мехта, надлишок постачань палива спричинив падіння маржі нафтоперероблення.

Зальна маржа нафтоперероблення у Сингапурі впала нижче за $2 за барель у травні порівняно із середнім показником у $5 рік тому.

Маржа перероблення бензину в Європі 13 червня впала до $10,8 за барель, найнижчого показника з 25 січня. Розбіжність бензину в США, різниця між ф’ючерсами на бензин і вартістю сирої нафти марки WTI, вперше з лютого була нижче від $22,5 за барель.

Зі слів аналітика UBS Джованні Стауново минулого місяця, на попит у США впливає низка чинників, зокрема більше людей, які літають, замість того, щоб їздити на великі відстані, й більш економічні автомобілі та електромобілі.

Збільшення виробництва на американських нафтопереробних заводах (НПЗ) у поєднанні зі слабким попитом збільшило запаси бензину в США на 5,7 млн барелів із початку квітня — до 233,5 млн барелів станом на 7 червня, найвищого показника за цей час із 2021 року.

EIA знизило свій прогноз 11 червня щодо споживання бензину в США цього року до 8,89 млн б/д з попередньої оцінки в 8,91 млн.

Зі слів стратега Rabobank Джо ДеЛаури, рентабельність має покращитися, оскільки ціни на бензин у США зростають, як це зазвичай відбувається протягом літа. Проте він попередив, що ринок стабільно поганий.

Маржа повинна отримати певну підтримку через повільніше, ніж очікувалося, нарощування нових НПЗ, таких як мексиканський НПЗ Olmeca у Дос-Бокас, який має на меті знизити імпортні потреби країни. Однак станом на травень Dos Bocas відставав від графіка і не виробляв комерційно життєздатного бензину й дизельного пального. У Нігерії НПЗ Dangote затримав постачання бензину до липня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти