У початок

Глава МЕА спрогнозував уповільнення зростання світового попиту на нафту

Глава Міжнародного економічного агентства Фатіх Біроль заявив, що темпи зростання світового попиту на нафту 2024 року сповільняться до 1,2-1,3 млн барелів на добу (б/д). При цьому він спрогнозував, що ситуація на глобальному нафтовому ринку залишиться комфортною цього року, тому що нарощування постачання кількома країнами дозволить задовольнити попит і стримає ціни, повідомляє «Інтерфакс».

Глава МЕА заявив, що зниження темпів зростання світового попиту на нафту 2024 року викликано тим, що економічне зростання в Китаї й багатьох інших частинах світу сповільнюється. У січні МЕА оцінювала глобальне зростання попиту на нафту 2023 року в 2,254 млн б/д.

Пан Біроль вважає, що підвищення попиту цього року компенсує збільшення видобутку нафти у таких країнах, як США, Канада, Бразилія і Гайана. Він зазначив, що комфортна ситуація на нафтовому ринку збережеться цього року, якщо не станеться великих геополітичних потрясінь чи екстремальних погодних явищ.

Глава МЕА також підтвердив прогноз агентства, згідно з яким світовий попит на нафту досягне плато на кінець поточного десятиліття, тому що світ прагне відмовитися від використання викопного палива, щоб обмежити вплив на клімат.

Пан Біроль також повідомив, що країни ОПЕК зараз демонструють «хорошу дисципліну» у виконанні домовленостей про скорочення видобутку нафти. Він застеріг організацію від подальшого зниження видобутку, тому що це, на його погляд, може призвести до зростання цін і прискорення інфляції.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти