У початок

Гетманцев форсує боротьбу з тіньовим ринком пального

Також є російською мовою

Глава парламентського Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що силові органи мають усі можливості для ефективної боротьби з тіньовим ринком нафтопродуктів. Про це йшлося на засіданні комітету 20 жовтня 2021 року, в якому взяли участь члени комітету, представники Міністерства фінансів, Державної податкової служби, Нацполіціі, СБУ, представники роздрібних операторів.

У своєму виступі глава комітету акцентував увагу на двох напрямках роботи – ліквідації міні-НПЗ і моніторингу податкового навантаження при роздрібній реалізації.

«На ваше прохання ми створили найбільш просунуту систему моніторингу – реєстр акцизних накладних та ПДВ-накладних. Скажіть, яких вам ще реформ бракує?» – звернувся Гетманцев до активу ДПС, який брав участь у засіданні в розширеному складі на чолі з в.о. глави Євгеном Олійником.

Глава комітету зокрема звернувся до рейтингу сплати податків автозаправними мережами, зазначивши, що розліт податкового навантаження на літр різниться в десятки разів.

«Shell – 1,79 грн на літр, ОККО – 1,32 грн на літр. «Мотто» – 25 копійок на літр. «Авантаж 7» – 8 копійок на літр... Усі повинні розуміти, яке у нас податкове навантаження. Умовно, якщо ОККО і Shell платять понад гривню – до них питань немає, неважливо, що вони там використовують. Але якщо це в рази менше, всі повинні розуміти, що треба або платити більше, або ви почнете ними займатися», – сказав Гетманцев.

Відносно міні-НПЗ він звернувся до силовиків – Нацполіціі і СБУ. Представник МВС поінформував, що в розробці вже є 15 адрес, почалися перші оперативні дії.

«Учора було проведено перші обшуки, зараз ми подали клопотання про арешт майна, проводимо експертизи виявлених зразків», – заявив представник МВС, не назвавши адреси підприємства.

За його словами, наразі закінчується розробка комплексної програми перевірок, яка передбачає об'єднання зусиль із Держінспекцією з надзвичайних ситуацій, Держпраці та іншими відомствами з метою більш оперативного закриття нелегальних виробництв.

За словами представника СБУ, недавно служба зупинила діяльність міні-НПЗ у Павлограді, готуються підозри.

Під час засідання також було розглянуто інциденти із затримкою або відсутністю в публічній базі ДПС даних фіскальних чеків на паливо. У ході спеціального розслідування, проведеного спільно податківцями і ритейлерами, було виявлено систематичні технічні проблеми, які має бути розв'язано розпорядженнями Національного банку України і еквайринговими компаніями.

Під час засідання констатували, що цього року надходження акцизного податку з нафтопродуктів зросли на 17%, а роздрібна реалізація зросла на 20%, або на 1 млрд літрів, що свідчить, на думку податкової служби, про поступову детінізацію ринку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти