У початок

Герман Галущенко висловив ідею експорту водню в ЄС газопроводом

Міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв'ю Kurier заявив про можливе використання газопроводів для експорту водню до Євросоюзу.

«Європейська воднева стратегія передбачає імпорт понад 10 млн тонн на рік до 2030 року. Ми можемо легко виробляти від 3,5 до 5 млн тонн... Найважливіше питання тут — як газопроводи можуть бути використані для експорту водню у майбутньому», — сказав Галущенко.

Міністр додав, що виробляти водень за допомогою відновлюваних джерел можна з використанням земель, які стали непридатними для сільського господарства через військові дії.

4 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на прес-конференції заявив, що країна готова продовжити транзит російського газу після закінчення контракту з «газпромом» наприкінці 2024 року, проте не має наміру домовлятися з москвою про це безпосередньо. З його слів, транзит можливий у разі відповідного запиту від європейських країн.

Єврокомісар із питань енергетики Кадрі Сімсон повідомила, що Євросоюз відмовиться від українського транзиту газу з росії з 2025 року. Також ЄС вивчає можливість використання українських сховищ для зберігання власних газових запасів.

В енергетичній стратегії України до 2050 року йдеться, що країна хоче стати енергетичним хабом Європи, який допоможе континенту позбутися залежності від російського палива за допомогою чистої енергії, що виробляється в країні. Галущенко оцінив витрати на реалізацію стратегії у $383 млрд.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти