У початок

Газове передозування: ціни на імпортний газ упали через низький попит

Український ринок заливається скрапленим газом через очікування підвищення ставок акцизу. Купувати додаткові обсяги, та ще й дорого, українські покупці вже не зацікавлені. Як наслідок ціни на пропозиції в деяких польських і румунських постачальників зменшилися на $5-15/т. Але рекордсменом з падіння був литовський Orlen, який упустив ціни на газ для України на $25-30/т.

За тиждень ціни на автомобільні партії ПБТ із польських терміналів для українського ринку зменшилися на $5-10/т – до $710-735/т на умовах FCA. З урахуванням вартості транспорту до українського кордону автомобільні партії суміші здешевшали у середньому на $5/т, до $745-764/т. Ціни польських компаній зменшуються на тлі слабкого попиту з боку українських покупців і здешевшання ресурсу на останньому аукціоні «Укрнафти». На аукціоні УЕБ 31 липня середньозважена вартість газу впала на 2 039 грн/т, до 43 535 грн/т, що еквівалентно $776/т (-$38/т). Утім, польські трейдери наразі не зацікавлені у сильному зниженні цін, оскільки на внутрішньому ринку зростає попит на неросійський ресурс.

Гуртові ціни на російську суміш у східних воєводствах Польщі за тиждень зросли на 100-150 зл/т й становлять 2 800-2 850 зл/т ($710-722/т). Фактично вартість росгазу на польському ринку зрівнялася з цінами експорту неросійського продукту для України. «Постачань газу із західного напрямку стає більше, а ціни на російський ресурс підтягуються до європейських», — зазначає один із польських трейдерів.

Наступного тижня в Польщі довгий вікенд з нагоди Дня Війська Польського 15 серпня, який припадає на четвер. «Багато людей візьмуть додатковий день у п’ятницю, щоб кудись поїхати з родиною. Це сприятиме зростанню продажів автогазу», — каже представник польської компанії.

Вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні за тиждень зросла на $4/т, до $540-585/т DAP Брест. Зростання уповільнилося через збільшення відвантажень газу з альтернативних напрямків.

На ринку пропану обсяги пропозиції російського продукту залишаються обмеженими, але ціни не змінилися за тиждень і становлять 2 900-2 950 зл/т ($734-747/т). Учасники ринку також повідомляють про затримку постачань казахстанського ресурсу через те, що вагони стоять без руху на російській території вже два тижні. Ціни на гуртові партії пропану у Гданську зменшилися на $5/т, до $745-770/т. З урахуванням вартості доставлення у Малашевичі американський газ коштуватиме 3 120-3 220 зл/т ($791-816/т).

Ціни на балтійських терміналах за тиждень упали на $26-31/т і становлять $721-746/т з урахуванням вартості транспорту до польсько-українського кордону. На цінах у регіоні позначається здешевшання ресурсу Мажейкяйського НПЗ Orlen Lietuva зменшила ціни на автопартії для українських компаній з відвантаженням 12-18 серпня на $25-30/т, до $590-600/т FCA Юодекай. Orlen враховує ціни українських аукціонів, впевнені учасники ринку. Водночас поведінка литовського виробника дивує польських трейдерів. «Дивно, чому газ із Мажейкяя не доступний у Польщі. Ціна настільки цікава, що будь-хто купив би цей товар», — кажуть у польській компанії. Втім, інші учасники вважають, що деякі обсяги з Мажейкяя їдуть напряму у польську мережу Orlen.

Ціни на газ у Словаччині також зменшилися на тлі охолодження попиту з боку України. Автомобільні партії ПБТ пропонувалися за €630/т FCA Требішув, це на €20/т менше порівняно з кінцем серпня.

Залізничні партії ПБТ на польсько-українському кордоні пропонувалися за $750-800/т DAP Ізов/Ягодин, це -$5/т порівняно з попереднім тижнем. Але постачальники зазначають, що попит на газ у вагонах цього тижня був низьким. «Я запропонував обсяги за €700/т DAP Ягодин, але інтересу від українських компаній не було», — каже польський трейдер. Імпортери не укладають нових угод, оскільки наприкінці серпня ресурс ніде буде зберігати. «Ми законтрактували достатньо обсягів на серпень, тож поки що зробили паузу у закупівлях вагонів», — сказав один з великих українських імпортерів.

Ціни на півдні на початку серпня також відкотилися на тлі великих обсягів пропозиції. Автомобільні партії ПБТ у Галаці й Мангалії здешевшали на $5/т, до $715-720/т і $685-690/т відповідно. На українських дунайських базисах ціни на суміш залежно від вмісту бутану становлять 40 400-42 500 грн за тонну ($716-755/т). «Газу на півдні повно, і це ще не прибула велика партія продукту з Лівії», — каже один із покупців газу.

Минулого тижня українські компанії розмитнили 8,5 тис. тонн морського продукту, це найбільший показник за останні кілька місяців. Закордонні трейдери повідомляють, що продавати газ в Україну стало складніше через наявність великих обсягів газу в регіоні. «Попит на українському ринку дуже мінливий. Румунія й Болгарія у цьому сенсі більш прогнозовані», — зазначає один із румунських постачальників.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти