У початок

Газ у Європі наблизився до $1 800 за тисячу кубів

Ціни на газ у головному хабі Європи перетнули позначку у $1 800 за тисячу кубометрів, адже страйки працівників у Норвегії ставлять під загрозу постачання з країни. Про це відомо з даних лондонської біржі ICE, пише «Економічна правда».

Востаннє такі котирування спостерігалися майже чотири місяці тому. За даними ICE, у понеділок котирування серпневих контрактів сягнули 160 євро за МВт•год, або $1 771,2 за тисячу кубів. На 14:10 за Києвом котирування дещо ослабли, але залишилися на високому рівні – 158 євро за МВт•год, або понад $1 750 за тисячу кубів.

Як пише Bloomberg, причиною стали заплановані страйки в Норвегії, через які хочуть закрити три родовища, а заплановані на наступний день дії призведуть до зупинки ще трьох проєктів. В умовах скорочення газових постачань «газпрому» в країни Європи регіон став ще більш залежним від постачання з Норвегії.

Як відомо, російський газовий монополіст з 11 до 21 липня повністю відключить газогін «північний потік» – у Німеччині допускають, що після цього постачання газу можуть не відновити.

Раніше Німеччина запустила другий етап екстреного газового плану на тлі скорочення постачань із рф – наступним щаблем плану є державне регулювання споживання газу. Цьому передувало суттєве скорочення прокачки «газпромом» газу в ЄС. Так, «північним потоком» прямує лише 40% газової потужності труби.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти