У початок

Фонд держмайна виставить на аукціон націоналізовану частку мережі Shell — ЗМІ

Фонд держмайна планує виставити націоналізовану частку 49% мережі АЗС Shell на відкритий аукціон після зняття арешту з активів і визначення стартової ціни. Фонд не планує пропонувати викупити цю частку винятково глобальній Shell. Про це у відповідь на запит Forbes Ukraine повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль.

З його слів, аукціон з продажу частки — це єдиний механізм, який буде використовувати Фонд.

Фонд шукає шляхи для отримання найвищої цінової пропозиції у процедурі продажу, проте будь-який потенційний покупець буде мати рівні права, зокрема Shell. Фонд вважає, що чим більшою буде конкуренція за такий актив, тим більшу користь отримає державний бюджет.

Поки фонд не готовий назвати орієнтовних термінів проведення такого аукціону. Процедурі аукціону передує значна кількість дій і розв'язання проблем, з якими стикається фонд під час реєстрації права власності, а також розв'язування питань з визначення стартової вартості лота. Наразі фонд здійснює заходи зі зняття арешту, заборон вчинення реєстраційних дій.

Нагадаємо, Мінʼюст у жовтні 2023 року подав до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена едуарда худайнатова, який є власником ВАТ «незалежна нафтогазова компанія» і колишнім першим віцепрезидентом, заступником голови правління, членом ради директорів «роснєфті». Мета – націоналізація його українських активів. У переліку – компанія, яка управляє мережею заправок Shell.

ЄС вніс до санкційного списку едуарда худайнатова у червні 2022-го. Україна запровадила санкції проти нього в жовтні 2022-го.

У січні 2024-го Вищий антикорупційний суд не дозволив націоналізацію мережі. Причина – після повномасштабного вторгнення Shell довела свою частку в українській «дочці» до 97,4% після двох етапів докапіталізації. Частку компанії, яку Мінʼюст повʼязує з худайнатовим, було розмито до 2,6%.

2 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду дозволила націоналізувати 49% частки «Альянс Холдінг», яка володіє мережею АЗС Shell. Зі слів співрозмовника Forbes в Мінʼюсті, суд погодився з аргументом, що Shell розмила частку компанії худайнатова вже після того, як той потрапив під санкції.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти