У початок

Фінська Gasum припиняє всі закупівлі СПГ у росії

Фінська державна енергетична компанія Gasum припинила закупівлі російського СПГ, повідомляє LNG Industry.

24 червня 2024 року Рада ЄС схвалила 14-й пакет санкцій проти росії. Пакет містить заборону на купівлю або імпорт скрапленого газу з росії через термінали ЄС, які не під'єднано до газової мережі ЄС. Заборона, що ввійшла у пакет санкцій, набула чинності 26 липня 2024 року. Gasum, яка дотримується всіх санкцій, запроваджених ЄС, припинила усі закупівлі російського СПГ.

Gasum має довгостроковий контракт на постачання СПГ з російською газовою компанією «газпром експорт», укладений до 2022 року. Контракт на постачання СПГ є так званою угодою «бери або плати», що означає, що Gasum зобов’язаний заплатити за певну кількість газу щороку «газпром експорту», незалежно від того, збирається він його брати чи ні.

Санкції, ухвалені ЄС, не дозволяють Gasum розірвати угоду з «газпром експортом», але є форс-мажором щодо закупівлі або імпорту російського СПГ на позамережевих терміналах.

Gasum закуповує СПГ з різних джерел. Gasum має довгострокову угоду про закупівлю, наприклад, із заводом зі скраплення Risavika у Норвегії. Окрім Норвегії, Gasum закуповує СПГ у всьому світі через термінали в центральній Європі.

Більшість СПГ, безпосередньо отриманого Gasum, уже надходила з інших джерел, крім росії. Ця зміна не створює жодних проблем з погляду доступності СПГ для клієнтів Gasum, оскільки Gasum може постачати необхідну кількість СПГ з інших країн.

Gasum також раніше мав довгостроковий контракт на постачання природного газу через трубопровід із «газпром експортом». З травня 2022 року природний газ із росії не надходить по трубопроводах, і Gasum розірвав контракт у травні 2023 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти