У початок

Exxon Mobil повністю покинула росію

Американська Exxon Mobil повністю залишила росію після створення нового оператора УРП-проєкту «сахалін-1». У компанії пишаються успіхами проєкту, у якому Exxon з 1996 року.

«Ми благополучно залишили росію після експропріації. Нашим пріоритетом завжди було бути відповідальним оператором, захищаючи співробітників, довкілля й цілісність операцій на «сахаліні-1». Двома постановами російський уряд в односторонньому порядку припинив наші інтереси в «сахаліні-1», і проєкт було передано російському оператору», – заявили в компанії.

«Ми вдячні за професіоналізм, досвід і самовідданість, виявлені співробітниками Exxon Neftegas Ltd. (попередній оператор проєкту «сахалін-1» – ред.) у цих складних обставинах», – додав представник Exxon.

Як повідомлялося раніше, у квітні компанія Exxon Neftegas Ltd, будучи оператором проєкту, оголосила форс-мажор і почала скорочувати видобуток нафти на УРП-проєкті «через останні події, які перешкоджають або затримують виконання компанією своїх зобов'язань за угодами і проведення операцій».

У серпні Exxon Mobil повідомила, що веде діяльність із передачі прав компанії за УРП-проєктом «сахалін-1» неназваній третій стороні. Наступного дня президент рф владімір путін підписав указ, що забороняє до 31 грудня 2022 року акціонерам з «недружніх» країн здійснювати купівлі й продаж часток у стратегічних підприємствах і акціонерних товариствах рф та в низці інших проєктів, зокрема у «сахаліні-1».

7 жовтня президент рф владімір путін підписав указ №723 «Про застосування додаткових спеціальних економічних заходів у паливно-енергетичній сфері у зв'язку з недружніми діями деяких іноземних держав і міжнародних організацій». Через тиждень відповідно до цього указу в южно-сахалінську було зареєстровано ТОВ «сахалін-1», одноосібним виконавчим органом якого є АТ «сахалінморнафтогаз-шельф».

У «сахалін-1» входять три нафтогазоносні родовища: Чайво, Одопту й Аркутун-Дагі на північно-східному шельфі півострова. Загальні запаси родовищ проєкту оцінюються в 307 млн тонн нафти і 485 млрд кубометрів природного газу, річний обсяг видобутку – 11,3 млн тонн нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти