У початок

Енергетичка надала роз’яснення нових правил ввезення пального

Закон України № 9402 «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо уніфікації з європейськими та північноатлантичними стандартами процедур декларування військової техніки та інших товарів» набуде чинності о 00.00 17 жовтня, повідомляє Енергетична митниця.  

Цим законом встановлено особливості в частині надання до митного оформлення додаткових документів при ввезенні товарів за товарними позиціями 2709, 2710, 2711 (стосовно яких Кабінетом міністрів України запроваджено обмежувальні заходи) з будь-якої країни їх походження незалежно від країни відправлення.

Як зазначили в Енергетичній митниці, з 17 жовтня, крім документів, передбачених ч.1 ст. 42 цього кодексу, декларант, уповноважена ним особа або перевізник при митному оформленні (у т.ч. попередніх митних декларацій) зобов’язані надати митному органу в паперовій або електронній формі такі документи:

             1. Документи, що підтверджують якісні характеристики товару, надані виробником товару;

  • сертифікат/паспорт якості (випробувань тощо) на товар від виробника, який обов’язково зазначається в графі 44 під кодом «0003».
  • в графах «електронного інвойсу» обов’язково зазначаються відомості про виробника та країну виробництва згідно з вказаним документом.

При цьому не допускається зазначення в «електронному інвойсі» напису «немає даних» щодо виробника та країни виробництва. 

             2. Документи і відомості, визначені статтею 335 цього кодексу (залежно від виду транспорту, яким здійснюється переміщення товару), що підтверджують маршрут постачання товару від виробника до підприємства, що є одержувачем товару згідно з зовнішньоекономічним договором (контрактом):

  • серед вказаних документів можуть бути: товаросупровідні документи залежно від виду транспорту (коносамент, залізничні накладні, CMR);
  • документи, які підтверджують навантажувально-розвантажувальні операції на маршруті, що дають змогу ідентифікувати постачений товар.

«Для зручності перевірки вказані документи слід зазначати в графі 44 митної декларації під кодом «9000»і з зазначенням «Документи на маршрут» в одній вкладці», — додали на митниці.

              3. У разі видачі компетентним органом країни відправлення товару сертифіката про походження товару, зазначеного у пункті 1 ч.1 ст.42 цього кодексу, в митній декларації зазначаються також відомості про сертифікат про походження товару, виданий компетентним органом у країні походження товару.

  • вказані сертифікати походження слід зазначати в 44 графі окремими кодами.

При цьому у випадках постачання (імпорту) товару  з країни, яка не є країною походження, до митного оформлення, крім сертифіката походження на партію товару, виданого в країні вивезення, обов’язково має бути надано сертифікат про походження, виданий в країні походження, на підставі якого видавався сертифікат в країні відправлення.

«Наприклад, Польщі постачається товар литовського походження за сертифікатом, виданим польськими компетентними органами. При цьому до митного оформлення обов’язково необхідно надати сертифікат, виданий у Польщі, й сертифікат, виданий у Литві, на цей товар», — пояснили митники.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти