У початок

Екстрамаржа закінчилася: польські й румунські постачальники знижують ціни на LPG

У першій декаді грудня польські й балтійські постачальники почали знижувати ціни пропозицій скрапленого газу через зменшення попиту з боку українських покупців. Також зменшилася вартість автомобільних партій пропан-бутанової суміші в румунському Галаці.

Цього тижня автомобільні партії ПБТ на східних терміналах Польщі з урахуванням транспортних витрат до польсько-українського кордону пропонувалися за $795-856/т, це в середньому на $5/т менше порівняно з попереднім тижнем. Кілька опитаних компаній повідомило enkorr, що ажіотажного попиту на продукт уже немає. «Ми змушені зменшувати ціну, тому що дорого купляти вже не хочуть. Крім того, наші конкуренти продають дешевше», — каже один із польських трейдерів.

Зі слів українських імпортерів, наразі вартість імпорту має значення, оскільки гуртові ціни на внутрішньому ринку за останні два тижні суттєво впали, а дефіцит скрапленого газу майже зник. Водночас ціни на автогаз для внутрішнього ринку Польщі порівняно з минулим тижнем не змінилися. На початку грудня автомобільні партії російського і неросійського ПБТ зі східних терміналів пропонуються за 2 550-2 600 зл/т ($631-644/т) і 2 950-3 100 зл/т ($730-767/т) відповідно. «У Польщі попит на автогаз зменшився у грудні, тож чекаємо на подальше зниження цін у гурті», — зазначає польський постачальник газу.

На балтійському напрямку автомобільні партії газу пропонуються за $777-838/т, це в середньому на $4/т менше порівняно з попереднім тижнем. Але охочих купувати газ із балтійського напрямку небагато через довгий маршрут постачання. «Наші латвійські партнери благають купити в них газ, але їхати туди зараз немає сенсу», — каже представник столичної мережі, яка тимчасово призупинила закупівлі з балтійського напрямку.

Спотові залізничні партії газу цього тижня пропонувалися за $830-850/т на умовах DAP Ізов/Ягодин, це на $10-20/т менше порівняно з кінцем листопада. Цього тижня компанії розмитнювали залізничні обсяги за $770-890/т.

Вартість залізничних партій пропану в балтійських портах Польщі зросла на $10/т — до $710-750/т. З урахуванням транспорту до українського кордону, морський газ коштуватиме $820-860/т DAP Ягодин/Ізов. Діапазон цін залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні цього тижня зменшився на $7-22/т, до $478-490/т DAP Брест.

Цього тижня вартість автомобільних партій пропану й ПБТ у Галаці зменшилися на $10-20/т — до $860-870/т. Ціни на дунайському терміналі були скориговані через наявність на ринку дешевших пропозицій. Цього тижня на Одещині пропонували пропан за 41 900 грн/т, що еквівалентно $825/т. У Мангалії ПБТ пропонується за $830-860/т. Як і їх західні колеги, постачальники на півдні відзначають зменшення попиту на скраплений газ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти