У початок

Експорт сирої нафти з рф збільшився попри припинення відвантажень сорту Sokol

Тимчасова зупинка постачань російської сирої нафти Sokol з острова Сахалін на тихоокеанському узбережжі була компенсована різким зростанням потоків ВСТО з сусіднього козьміно, піднявши чотиритижневий експорт до найвищого рівня майже за чотири місяці.

Середні чотиритижневі постачання зросли до найвищого рівня з тижня, що закінчився 5 листопада, перевищивши оцінку Bloomberg щодо обіцяної москвою експортної цілі приблизно на 190 тис. барелів на день (б/д). Щотижневі надходження за сім днів до 22 лютого зросли приблизно на 365 тис. б/д, до 3,5 млн, приблизно на 215 тис. б/д вище від цільового показника.

Тимчасова відсутність вантажів Sokol пов'язана з відсутністю танкерів, необхідних для транспортування сорту з експортного терміналу Де-Кастрі на тлі проблем із постачанням на індійські нафтопереробники. З грудня москва намагається залучити Sokol до Індії, головного ринку для продукції проєкту «сахалін-1», а нафтопереробники цієї азійської країни побоюються санкцій США і скаржаться, що постачання надто дорогі.

У той час як три вантажі Sokol було доставлено в Індію цього місяця, а кілька інших було переспрямовано в Китай, принаймні ще 14 — загальним обсягом близько 10 млн барелів — все ще перебувають на суднах. Минулого тижня на борту всіх семи спеціалізованих суден, які перевозять сорти з експортного терміналу, були вантажі, тому жодне не було доступним для прийому нових партій. Перше, яке вивантажилось у Китаї минулого тижня, повернулось у Де-Кастрі, де почало завантажувати новий вантаж у вівторок вранці; ще два повинні досягти терміналу наприкінці тижня.

Здатність росії транспортувати свою нафту може бути ще більше ускладнена після того, як Міністерство фінансів США наклало санкції на 14 танкерів, що належать «совкомфлоту», російській державній танкерній компанії. Попередні санкції змусили зупинитися частину величезного флоту танкерів, які росія використовує для доставки сирої нафти.

Тим часом російський оператор нафтопроводів «транснєфть» планує побудувати три додаткові резервуари для зберігання в козьміно в рамках планів збільшення постачань ВСТО, потенційно переспрямовуючи більше сирої нафти із західних портів країни.

Валова вартість російського експорту сирої нафти відновилася до тритижневого максимуму, піднявшись до $1,73 млрд за сім днів до 25 лютого з $1,55 млрд минулого тижня. Тим часом середній чотиритижневий дохід продовжував зростати на $115 млн, до $1,7 млрд на тиждень.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти